2020. április 01., szerda
Hugó

Belföld

Tüntetést szervez Soros György aktivistája a gyöngyöspatai ügy miatt

A Soros-hálózat apraja nagyja összegyűlt, hogy tüntetést szervezzen a hétvégére a a gyöngyöspatai kártérítési perek miatt. Az Origo most lerántotta a leplet az esemény fő szervezőjéről, aki az amerikai milliárdos árnyékából próbálja újra és újra lejáratni a polgári kormányt.

Setét Jenő roma aktivista. Hosszú pályafutása tele volt kudarcokkal és buktatókkal. Szobafestőnek tanult, de szakmájában sohasem dolgozott, később azonban az amerikai milliárdos hazai hálójában kötött ki – írja a portál.


A múlt hét közepén szinte a semmiből jelentette be három civil szervezet, hogy a gyöngyöspatai kártérítési ügy miatt demonstrálni fognak a Kúria előtt. Első körben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), az Idetartozunk Egyesület és a Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata! voltak hivatalosan a szervezők. Azóta csatlakozott az Amnesty International Magyarország, az 1 Magyarország Kezdeményezés, az Autonómia Alapítvány, a SZOCSOMA és a Főnix Mozgalom. Ezeknek a szervezeteknek a többsége szorosan kötődik Soros Györgyhöz, ami erős politikai színezetet ad a tüntetésnek. Sajtóértesülések szerint az esemény fő szervezője Setét Jenő roma aktivista, aki az Idetartozunk Egyesülettel tevékenyen részt vesz a mozgósításban. Bár már többször is szerepelt, ennek ellenére kevésbé ismert szereplője a magyar nyilvánosságnak. Most bemutatjuk, kiről is van szó.


MTI Fotó: Komka Péter

A szobafestőnek és mázolónak tanuló (most 48 éves) Setét, miután otthagyta a dolgozók gimnáziumát, a ’90-es években lehetőséget kapott arra, hogy szociálismunkás-képzésre járjon Tündérhegyen. Ezután Józsefvárosban kapott munkát, ahol három roma intézmény is indult akkoriban.


Politikai karrierje gyorsan elindult: Horváth Aladár hívására szociális munkásként kapott állást a Roma Parlamentben (RP). Egy konfliktus azonban 1995 májusában arra késztette őket, hogy otthagyják az RP-t, és létrehozzák az egyik legismertebb roma jogvédő szervezetet, a Roma Polgárjogi Alapítványt, ahol egészen 2010 elejéig dolgoztak együtt. Horváth Aladár egyébként 1990-től a Soros-alapítvány támogatásával népművelőként tevékenykedett a békeszállói cigánytelepen, majd 1990-ben az SZDSZ színeiben lett országgyűlési képviselő. Ezt követően előbb Medgyessy Péter, majd Gyurcsány Ferenc volt szocialista kormányfő szociálpolitikai tanácsadója lett. Legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy a gyöngyöspatai ügy miatt beperelte Orbán Viktor miniszterelnököt. Ennek kapcsán készítettünk róla egy részletes portrét, amiből kiderült az is, hogy fiát embercsempészés miatt letöltendő börtönre ítélte a bíróság.

Setét nem először került szembe a kormánypárttal, korábban többször is támadta a Fideszt.

Egy interjúban úgy fogalmazott, hogy az első Orbán-kormányra a “szegényektől elvonó” magatartás volt a jellemző, és sérelmezte, hogy az állam – megítélése szerint – a szegregáló közoktatást és a romák foglalkoztatását elutasító munkaadókat támogatja.

MTI/MARJAI JÁNOS

2015-ben az “Ide Tartozunk Egyesület” vezetőjeként hirdetett nyílt háborút Orbán Viktor ellen arra hivatkozva, hogy a miniszterelnök “tárgyként” beszélt a romákról, megbélyegezte őket kijelentésével, és nem a magyar kultúra részeként tekint rájuk.

2018-ben pedig Lázár János, az akkor a Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaira reflektálva tett közzé egy videót, amelyben a teljes roma közösség nevében beszélve számon kérte kijelentéseit. Ezzel a lépésével ismét a kormánypárt ellen próbálta hangolni a teljes cigányságot.

Az elmúlt években több kormányellenes tüntetésen is felszólalt a romákat képviselve. Beszédeiben rendszerint azt sérelmezte, hogy a kormány miként bánik velük. 2015-ben konkrétan azt mondta, hogy a kormány a bevándorlást ellenző politikája mögé bújva kirekeszti őket a nemzetből. Ekkor egyébként a cigányság nevében szolidaritását fejezte ki a migránsoknak.

Két évvel később ellentmondásba keveredett saját magával, ugyanis elismerte, hogy a Fidesz-kormánynak köszönhetően a romák jobb helyzetben vannak a 2010 előtti időkhöz képest, hiszen már nem etnikumként szerepelnek, hanem nemzetiségi státuszban vannak.

Mint az ismert, a kormány döntését követően Setét szinte azonnal szervezkedésbe kezdett, online petíciót indított a gyöngyöspatai ügyben. Csakhogy kezdeményezése kudarcba fulladt, kevesen írták alá a felhívást, a helyiek 99,7 százaléka nem tette ezt meg, pedig ebben legfőképpen ők lennének érdekeltek – erre Horváth László, a térség fideszes képviselője hívta fel a figyelmet posztjában, hozzátéve, hogy azt csupán pár ex- és jelenlegi ellenzéki politikus támogatta.

A balul sikerült akció után a roma jogi aktivista kormányellenes tüntetés szervezésébe fogott, amelyhez a fenti szervezeteken túl a Horváth Aladár által vezetett Roma Parlament is csatlakozott.

Az elsők között állt ki a megmozdulás mellett Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, aki a cigány kisebbség vezetőinek jelenlétében arról beszélt, hogy pártja nem titkoltan szembe megy a kormánypárttal és Orbán Viktorral a gyöngyöspatai ügyben – számol be az Origo.

A Soros-kapcsolat

A petíciót indító, majd vasárnapra tüntetést szervező Setét a Háttér Társasággal és a Soros György által pénzelt Helsinki Bizottsággal közreműködő Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) honlapján munkatársként, pontosabban terepmunkásként van feltüntetve. A NEKI támogatói között első helyen található a Magyar Soros Alapítvány.

De nem ez az egyetlen bizonyíték a kapcsolatra: az általa vezetett Idetartozunk Egyesület alaptőkéjét az amerikai milliárdos alapítványa, az OSF adta. A 2017 tavaszán bejegyzett roma jogvédő szervezet létrejöttét ráadásul Sorosék egyik pályázata biztosította. Az Idetartozunk Egyesület egyébként azon kevés hazai szervezet közé tartozik, amelyeket Judith Sargentini volt európai parlamenti képviselő jelentésének elkészítése során meghallgatott.

 (MTI/EPA/Laurent Gillieron)

Kapcsolódó Cikkek