EUR: 336,61 Ft
CHF: 316,95 Ft
2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Életmód

Új fogalom: egészségértés

A közelmúltban nemzetközi kutatást végeztek arról, hogy milyen az emberek egészségértési szintje. Ebben a projektben nemzetközi konzorcium vizsgálódott Ausztria, Bulgária, Görögország, Írország, Hollandia, Lengyelország, Németország és Spanyolország részvételével.

Hogy pontosan mit is jelent a fogalom? Az egészségértés az emberek alapvető egészségügyi információkhoz való hozzáférési, feldolgozási és megértési képessége. Ez a képesség ahhoz szükséges, hogy az egyén helyes döntéseket tudjon hozni a saját egészségével és egészségügyi szolgáltatások igénybevételével kapcsolatban. Kiderült, hogy minden második embernek problémás az egészségértése Magyarországon! A további kutatást a (HLS-EU Consortium–hostedbythe Maastricht University), illetve a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. által 1008 fős reprezentatív kutatás magyar megvalósítását az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) tette lehetővé.


Ebből a felmérésből az derült ki, hogy a betegek nem mindig követik az előírt terápiát és akkor mennek orvoshoz, amikor már késő. Gyakran nincsenek tisztában azzal a fogalommal, hogy mit jelent a megelőzés, és ha már állandósult a baj, a páciensek nagy része nem saját magát teszi felelőssé, hanem „mindig más a hibás” a kialakult körülméníekért. Nem ismerik a saját magukra vonatkozó laboradatokat, nem is akarják megtanulni az abban való eligazodást. A kutatási eredményekből az is kiderült, hogy a magyarok elhanyagolják a szűrővizsgálatokat, sőt el sem mennek ezekre az alkalmakra.

Kapcsolódó Cikkek