EUR: 353,06 Ft
CHF: 334,15 Ft
2020. április 10., péntek
Zsolt

Sport

Ungvári Miklós: Egy ceglédi gyerek, akinek a cselgáncs az élete

Egy ceglédi magyar gyerek, akinek a dzsudó az élete, így jellemezte magát Ungvári Miklós. Az olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó  a Nagy Sportágválasztó megbízásából készült rövidke filmen vallott a sportágáról.

Az első cselgáncs edzésén úgy érezte magát, mint Bruce Lee vagy Chuck Noris, pedig még dzsudó ruhája sem volt, csak egy mackóban edzett. Azóta sok víz lefolyt a Dunán és igazi példakép lett belőle. Olyannyira, hogy a Ceglédi Dzsúdó Központot is Ungvári Miklósról nevezték el.


„A tisztelet nagyon fontos számomra, de nem az hogy engem tiszteljenek, hanem, hogy én megadjam a tiszteletet másoknak és a sportágnak. A dzsudó sokkal több nekem, mint egy sportág, egy szellemi út, ami mindenemet átjárja, ez az életem” – vallja Ungvári Miklós.

Nem véletlen, hogy ő az első, aki megkapta Japánban a Nemzetközi Dzsudó Szövetség fairplay díját. Miklós közel 30 éve van az élmezőnyben, négy olimpián vett részt és még mindig ott van a topon, készül a következő versenyére. Mellesleg sokféle sportágat űz a koronglövészettől a lovaglásig. Minden van a palettán, olyan akár egy modern Herkules. A cselgáncs mellett, rendvédelmi, kaszkadőri vonalon is mozog, ezzel egészíti ki a jövedelmét.


Azt pedig kevesen tudják róla, hogy igazi nagy családban nőtt fel, tízen vannak testvérek. Meg is lepődnek, ha mesél róla.

“Néha le is tagadok néhányat, mert már a négy-öt gyereket is nehezen viselik az emberek” – teszi hozzá viccesen. „Pedig elképesztő jó érzés ilyen nagy családban felnőni, hiába voltak nehézségeink, olyan szeretet vett körül, amiért nagyon hálás vagyok. A sors iróniája, hogy saját gyerekeim még nincsenek, de az én életvitelem mellett ez nem is lenne könnyű.”

Kapcsolódó Cikkek