2020. március 30., hétfő
Zalán

Sport

Ungvári Miklós: Ha Isten is úgy akarja, ott leszek az olimpián

Utolsó olimpiájára készül, csarnokot neveztek el róla, ő minden idők legeredményesebb dzsúdósa, és távlovaglásban is szép eredményeket ér el – a 39 éves Ungvári Miklóssal beszélgetett a Lokál, aki felkészüléséről, visszavonulásáról és a gyermekvállalásról is őszintén mesélt lapunknak.

Ungvári Miklóst választotta a Magyar Judo Szövetség minden idők legeredményesebb dzsúdósának. Az elismerést a magyar dzsúdó társadalom szavazta meg az olimpia, világ-, és Európa-bajnokságok eredményei alapján. – Nehéz megfogalmazni, hogy milyen érzések kavarognak bennem, meghatódom, ha a címre gondolok. Hatalmas megtiszteltetés, úgy érzem beérett az elmúlt harminc év. Mindig is szerettem volna példát mutatni és inspirálni a fiatalokat a mindennapos mozgásra – kezdte a Lokálnak a 39 éves dzsúdós, akit decemberben egy másik megtiszteltetés ért: Cegléden róla nevezték el a dzsúdó Sportcsarnokot.


Miklós közel a negyvenhez ötödik, egyben utolsó olimpiájára készül. – Egyelőre képlékeny, hogy kijutok-e az utolsó olimpiámra, de nem adom fel. Szeretném elérni azt, amit megálmodtam. Hiú ábrándokat azonban nem kergetek, tisztában vagyok azzal, hogy már erősen a határokat súrolom, de ha Isten is úgy akarja, ott leszek Tokióban. Csak reménykedni tudok, hogy sikerül  – vallott az olimpiai ezüstérmes dzsúdós, aki hetente 8-10 alkalommal edz.

– Soknak érzem, lehet, hogy le kéne venni 5-6 edzésre, de túl kevés az idő a kísérletezéshez. Nehéz meghatározni, mert nincs hasonló korú versenyző, akitől tanácsot tudnánk kérni. Jelenleg úgy csináljuk a dolgokat, ahogy azt gondoljuk, érezzük. Próbálok hasonló sportágak között párhuzamot vonni. Reméljük ez elég lesz – folytatta.


Távlovaglásban is eredményes

Ungi tisztában van a képességeivel, ezért a tervei szerint az olimpia után visszavonul. – Mindenképp szeretnék a dzsúdó közelében maradni, de majd a sors eldönti. Picit lehangoló számomra a gondolat, hogy akkor harminc év után hogyan tovább? Nehéz otthagyni ezt a nagy szerelmet. Próbálok más sportágban kibontakozni. Korábban ugrattam, most pedig távlovaglást űzök. Voltam már országos harmadik helyezett, idén – ha lesz olyan lovam – megpróbálkoznék az Európa-bajnoksággal. A másik nagy kérdőjel bennem a családalapítás, amire a sport miatt eddig nem került sor, pedig már nagyon itt az ideje. Csodálatosak a sikerek, de nem adják meg azt az érzést, amit egy gyermek születése. Vágyom az apaságra, amivel biztosan egy újabb értelmet nyerne az életem.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Mai napig találkozunk a Bajnokokkal

Ungi tavaly az Exatlon Hungary műsorának Bajnok csapatában versenyzett. A sportoló a mostani szériát is követi. – Ha időm engedi mindig megnézem, és természetesen a pirosaknak szurkolok. Szilveszter volt a kedvencem, kiesése után pedig Zsolt. Sok szép emlékem van Dominikáról, a csapatom tagjai közül pedig Timivel, Patrikkal, Rajmunddal, Krisztiánnal, Pankával és Renivel rendszeresen beszélünk, időnként találkozunk is.

Ungvári Miklós fotó: TV2

Kapcsolódó Cikkek