EUR: 358,06 Ft
CHF: 338,38 Ft
2020. április 07., kedd
Herman

Belföld

15 milliárddal több jut a védekezésre

226-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon, a tizedik áldozat egy 69 éves brit férfi. A kormány tizenötmilliárd forintot különített el a járvány elleni védekezésre, és újabb rendeletekkel könnyítik a hitelesek terheit. Kínából nagyobb védőeszköz szállítmány érkezett, a MOL pedig elkezdte gyártani a fertőtlenítőszereket.

– A fertőzöttek száma 226-ra emelkedett, köztük hatan vannak súlyos állapotban, de a fertőzöttek valódi száma ennél sokkal magasabb – mondta el Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: mindenki telefonon keresse az orvosát, mert minden fertőzött két-három másik embert fertőz meg, a telefonos konzultációt a 65 év fölötti orvosok látják el. Hangsúlyozta, az országban mindenhol jelen van a vírus, csoportos megbetegedések formájában, és ugyan még nem érte el a tömeges szintet a fertőzés, biztosan afelé haladunk.


A tiszti főorvos elmondta, hogy a felkészülés rendje szerint vonják be a gyógyításba a kórházakat, elsőként a Dél-pesti Centrumkórházat és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetet, ehhez csatlakozik majd a többi járványkórház, és a megyei intézmények fertőzőosztályai is, ezzel folyamatosan bővítve az ellátórendszer kapacitását.


MTI/Balogh Zoltán

– Újabb 15 milliárd forintot különített el a kormány a védekezéshez szükséges egészségügyi eszközök beszerzésére. Folyamatos a lélegeztetőgépek és a speciális védőfelszerelések, például orvosi maszkok és gumikesztyűk beszerzése – jelentette be Lakatos Tibor rendőr ezredes. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, hogy az intenzív osztályok bővítése folyamatosan, a lélegeztető gépek beérkezésének ütemében zajlik. Kiskunhalason gyors ütemben halad a konténerkórház építése, beérkeztek a lélegeztetőgépek is, valamint a Hungexpo ideiglenes átalakítása révén 330 főt tudnak majd befogadni, amennyiben szükséges.


Szerdától 71-ről 84-re nő azoknak a létfontosságú vállalatoknak a száma, amelyeknél – a biztonságos élelmiszer-ellátás és a lélegeztetőgépekhez szükséges oxigénellátás biztosítása érdekében – a honvédelmi irányító törzs segíti a vezetést.

Már 10 áldozat van

Meghalt az a brit férfi, akit az elsők között regisztráltak koronavírus-fertőzéssel hazánkban. A 69 éves áldozatról tudható, hogy megbetegedése előtt ingázott a gócponttá vált Milánó és Debrecen között, felesége szintén megfertőződött koronavírussal. Ő a hazai koronavírus-járvány tizedik halottja.

Nem emelkedhet a hiteltörlesztés mértéke

Újabb rendelet hoz további könnyítést a hiteleseknek, amelynek célja, hogy a kormány a hitelmoratóriummal élő ügyfeleket jövőre, a fizetési kötelezettség újraindulásakor is segítse. A mostani rendelet azt biztosítja, hogy a bankok ne számítsanak fel kamatos kamatot az év végéig tartó hiteltörlesztés felfüggesztése (hitelmoratórium) idején. 2021. január 1-jétől a korábban felvett hitel eredeti törlesztőrészletének nagysága nem növekedhet, a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy a törlesztőrészlet nagysága a futamidő időtartama alatt változatlan. A moratóriumot a munkáltatói kölcsönökre is kiterjesztették.

 

3 millió maszk, 13 ezer védőruha és 86 lélegeztetőgép érkezett Kínából

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára emlékeztetett: a héten 3 millió maszk, 130 ezer pár gumikesztyű és 89 lélegeztetőgép érkezett Kínából Budapestre.


MTI/Kovács Tamás

Szijjártó Péter külügyminiszter kedden fogadta Tuan Csie-lung kínai nagykövetet, aki Kína, Magyarországgal szemben érzett háláját tolmácsolta, amiért hazánk elsőként nyújtott segített a távol-keleti országnak a koronavírus-járvány kitörésekor. Most Kína segít hazánknak, több repülőgépnyi – több száz tonna – védekezéshez szükséges anyagot küld Magyarországra, mely gesztus kapcsán Szijjártó Facebook-posztban megjegyezte: „ennyit a keleti nyitás szükségességéről és megalapozottságáról”.

 

Napi 50 ezer liter fertőtlenítőt gyárt a MOL 


MTI/MOL

A koronavírus elleni védekezésből kiveszi a részét a MOL cégcsoport is. Vállalatunk almásfüzitői telepe átállt a fertőtlenítőszer-gyártásra, a termékek hamarosan elérhetőek lesznek a kiskereskedelemben. A MOL napi 50 ezer liter fertőtlenítőszert gyárt, ezekkel ki tudják elégíteni Magyarország igényeit a következő két-három hónapban – jelentette be Ratatics Péter, a vállalat ügyvezető igazgatója.

Kapcsolódó Cikkek