EUR: 363,20 Ft
CHF: 343,64 Ft
2020. április 01., szerda
Hugó

Életmód

A cserepes növények is megújulnak

A szobai cserepes növények többsége téli nyugalomból ébredezik. A jó idő beálltával nekik is nagyobb helyre van szükségük, és amúgy jogosan igénylik a napfényt. Esetleg szükségessé válik, hogy nagyobb cserepet kapjanak, ahol jobban tudnak növekedni, helyezkedni. Ezáltal nagyobb mennyiségű tápanyagot tudnak felvenni a működésükhöz.

Nem mindegy, mikor!


A szobanövények helyzete tehát nem egyszerű. A házigazdák féltik élő kincseiket, ezért csak akkor nyúlnak az átültetés módszeréhez, amikor már nagyon muszáj megtenni. Rendszerint akkor kerül sor erre a műveletre, ha a növény gyökerei kinyúlnak a cserépből és látszik, hogy minden helyet elfoglalt. A fiatal, fejlődő cserepeseket értelemszerűen akár minden évben át kell ültetni. Az öregebb kifejlett növényeknél elegendő, ha pár centivel nagyobb a cserép a korábbinál. Ilyenkor érdemes a táptalajt is kicserélni.

A cserép akkor jó, ha alul lyukas. Maga az átültetési művelet nem tart sokáig, a növény is érző lény, amikor a régi edényből kifordították a gyökérlabdát, el kell távolítani az oda tapadt régi földet, majd az új cserépbe bele kell helyezni a növényt, és menet közben fel kell tölteni azt virágfölddel.


Hasznos, ha erre is gondolnak

Úgy tegyék bele a cserépbe a növényüket, hogy a gyökérzet felső széle néhány centiméterrel a cserép kávája alatt legyen. Így nem fog kiloccsanni locsoláskor a víz. Mindenképpen használjanak cserépalátétet. Ha felesleges a folyadék, akkor a föld átereszteni, ha nedvességre van szükség, akkor visszaszívja a gyökérzet. A lényeg a rendszeres öntözésen van.

A cserepes növények nemcsak a szoba díszei: jó időben ki lehet tenni az erkélyre, vagy a verandára, hűvösebb helyre, hogy ők is élvezzék a napfényt – ajánlja az agraroldal.hu.

Kapcsolódó Cikkek