EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,27 Ft
2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Külföld

A dubaji emír megfélemlítette feleségét és elraboltatta gyerekeit

Sejk Mohamed bin Rasíd al-Maktúm dubaji emír elrabolta két lányát és halálosan megfenyegette egyik feleségét, Haja hercegnőt – állt a londoni felsőbíróság által nyilvánosságra hozott, tényfeltáró dokumentumokban.

A csütörtökön ismertetett dokumentumok szerint Haja bint al-Husszein jordániai hercegnő, II. Abdullah jordániai király féltestvére tavalyi, zárt ajtók mögötti meghallgatásait összegzik. Haja 2019 áprilisában akkor hétéves fiával, Zajeddel és tizenegy éves lányával, Dzsalilával Nagy-Britanniában keresett menedéket férje elől.


A londoni felsőbíróságon kérvényezte gyermekei bírósági védelem alá helyezését, valamint lánya kényszerházasság elleni védelmét. Haja azt állította, hogy férje, Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörököshöz akarja hozzáadni Dzsalilát, bár a bíróság utólag ezt az állítást nem találta megalapozottnak. Saját magának molesztálás elleni védelmet kért.

A londoni felsőbíróság bírája, Andrew McFarlane hitelesnek nevezte Haja és más tanúk beszámolóját. A 45 éves hercegnő elmondta: attól tartott, hogy gyermekei ugyanolyan sorsra jutnak, mint féltestvéreik, Samsza és Latifa. A két hercegnő többször kísérelt meg szökést, mire az emír elraboltatta, megkínozta és bezáratta őket.


Mohamed sejknek legalább 25 gyereke született hat feleségétől. Haja 2004-ben házasodott össze az uralkodóval, és második hivatalos felesége lett.

A hetvenéves férfi – aki az Egyesült Arab Emírségek alelnök-miniszterelnöke és mesés, több mint 10 milliárd dolláros (3000 milliárd forintos) vagyonával a világ egyik leggazdagabb emberének számít – állítólag azzal fenyegette meg Haját, hogy gyerekeivel együtt sohasem lesz biztonságban Angliában.

Haja elmondta: félti az életét, miután kétszer talált kibiztosított fegyvert a párnáján, és egy alkalommal egy helikopter szállt le birtokán, amelynek pilótája azzal fenyegette meg, hogy egy hírhedt sivatagi börtönbe fogja szállítani.

McFarlane bíró megállapította, hogy az emír fenyegetőzései Haja Londonba költözését követően is folytatódtak, és a sejk a jogállamiságra fittyet hányva a teljes államapparátust felhasználta felesége megfélemlítésére.

Az uralkodó megpróbálta elkerülni a bírósági dokumentumok közzétételét, de a törvényszék elutasította erre vonatkozó kérvényét. A sejk ügyvédjei megkérdőjelezték Haja vallomását, és azzal érveltek, hogy a hercegnő el akarja terelni a figyelmet egyik testőrével folytatott viszonyáról. A tényfeltáró ítélet nyilvánosságra hozatalát követő közleményében Mohamed sejk rámutatott: a kormány vezetőjeként nem tudott részt venni a bíróság munkájában, így egyoldalú döntés született.

Haja és a dubaji emír válóperének anyagi tétje nagyjából 4,5 milliárd font (csaknem 1750 milliárd forint), de a legfőbb kérdés a gyerekek elhelyezése lesz. Az iszlám jog szerint ha egy nő elhagyja a férjét, akkor a gyerekek a férfit illetik. A perben mindkét felet sztárügyvédek képviselik. Haja hercegnő ügyvédje Fiona Shackleton, aki Károly herceg Dianától való válását intézte, Mohamed sejk képviselője pedig Helen Ward, aki korábban Guy Ritchie és Bernie Ecclestone válóperes ügyvédje volt.

Kapcsolódó Cikkek