2020. április 01., szerda
Hugó

Életmód

A háztartás veszélyes lehet

A háztartás veszélyes üzem is lehet, ha nem figyelnek oda. A modern konyhatechnikában különböző vegyszereket használnak a tisztításhoz legyen az bolti vagy házi gyártású. Ha például a szembe bekerül akármelyik folyadék, minimum viszketést éreznek, de lehet más hatása is.

Az alkalmazott vegyszerek, kémiai anyagok nélkül nem igazán lehet megoldani például a pincészetekben a borkezelést vagy a kertek ápolását – elég csak a különböző gombaölő szerekre gondolni. Ám ha okosan használják fel őket, akkor segítik az emberek munkáját.


Hipó, konyhasó, ecetsav és társai

A legtöbben ismerik a hipó, a konyhasó, a növényvédő szerek használatát. A szén-dioxid segítségével szódavizet készítenek, ám ha a boros pincékben nem szellőztetnek eleget, ugyanettől a gáztól akár meg is fulladhat egy borász. Figyelni kell a gyúlékony, robbanékony kémiai szerek használatára is.

Vannak allergiát okozók: például különböző mosószerek, műszálas anyagok stb. A maró vegyhatásúak közé tartoznak a savfélék: a sósav, az ecetsav. A lúgok közül szalmiákszesz, a trisó, a szóda, illetve oltott mész említendő, de vannak még más anyagok is, amelyekkel vigyázni kell. Mérgező anyagok még a festékoldók, hígítók is – figyelmeztet a sulinet.hu szakértője.

Ezen anyagok megfelelő tárolása, és az azokkal való bánásmód óvatosságot igényel. Külön kell figyelni a gyógyszerek tárolására, nehogy hozzáférjenek a kicsinyek. Nem véletlenül írják a dobozokra, hogy kisgyermek elől elzárandó!

Kapcsolódó Cikkek