2020. július 03., péntek
Kornél, Soma

Belföld

A magyarok 80 százaléka továbbra is a szigorú határvédelem mellett áll

Az elmúlt időszak komoly sajtófigyelemmel járó eseménye volt Erdogan török elnök bejelentése, mely szerint Törökország a jövőben nem fogja feltartóztatni az Európába készülő illegális bevándorlók tömegeit. A Századvég megvizsgálta, hogy a magyar lakosság hallott-e a bejelentésről, valamint, hogy milyen intézkedéseket vár a kormánytól az élénkülő migrációval kapcsolatban.

A kutatás alapján megállapítható, hogy a megkérdezettek 82 százaléka értesült arról, hogy a szíriai katonai konfliktusok, illetve a török államfő nyilatkozata nyomán újabb tömegek indulhatnak meg Európa felé, és mindössze a 18 százalékuk nem hallott a szóban forgó fejleményekről.


A felmérés szerint a magyarok továbbra is elsődleges fontosságúnak tartják a határok védelmét: a válaszadók 80 százaléka úgy véli, a magyar kormánynak meg kell erősítenie a határvédelmet, valamint továbbra is meg kell akadályoznia az országba irányuló kontrollálatlan bevándorlást, és pusztán a 10 százalékuk helyezkedett eltérő álláspontra. A véleménnyel nem rendelkezők aránya e kérdésben 10 százalék.

Fotó: Századvég

A kérdést politikai önbesorolás szerinti bontásban megvizsgálva látható, hogy ebben a témában még a baloldali szavazók többsége (51 százaléka) is a kormány álláspontjával ért egyet és a határok fokozottabb védelme mellett áll, míg a 29 százalékuk beengedné a Szíriából érkezőket. A középen álló és a jobboldali választók 78 illetve 95 százaléka nem enyhítene a határvédelem szigorán, ezzel szemben 10 illetve 3 százalékuk lazítana rajta.

Kapcsolódó Cikkek