EUR: 363,24 Ft
CHF: 343,26 Ft
2020. április 01., szerda
Hugó

Életmód

A maszk önmagában nem véd!

A koronavírus elleni védekezésben gyakorlatilag eltűntek az arcmaszkok a gyógyszertárakból, de még a munkaruházati boltokból is. A készlethiány miatt sokan otthon készítenek maszkot, ám nem  mindegy, hogy hogyan és milyen anyagból. 

Profimedia

A Pécsi Tudományegyetem közösségi oldalán arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenkinek magának kell eldöntenie, visel-e a maszkot, vagy sem. „Csak a megfelelően használt személyi védőfelszerelés nyújt tényleges védelmet!” – írják, és illusztrációval is bemutatják, hogyan kell az FFP-maszkot használni, amely bennünket védhet a fertőzéstől. – A házilag készített maszkok hamis biztonságérzetet kelthetnek, ha csak arra figyelünk, hogy az anyaguk divatos vagy cuki legyen – magyarázta Makó Mária főnővér. – Ezekkel a nem orvosi szájmaszkokkal egyébként inkább másokat védünk az esetleg bennünk lévő betegségtől, hogy ne terjesszük tovább. A száj elé csavart műselyem sálak csupán a lelkiismeret megnyugtatására valók, az otthon készített maszkok anyaga vászon legyen, de a legjobb a kávépapírfilter vagy a porszívók porzsákja. Az interneten is megtalálható, hajtogatós technikával készített maszkokban lehet lélegezni, és rétegeket is képez, de a maszk önmagában nem véd! Az elsődleges védekezés az alapos, rendszeres kézmosás és a fertőtlenítés.


A Budapesti Operettszínházban jó minőségű jelemzanyagokból varrnak színes maszkokat (Fotó: Budapesti Operettszínház)

A Veszprémi Petőfi Színház a Csolnoky Ferenc Kórháznak segít úgy, hogy speciális, erős, fertőtleníthető textíliát vásároltak az egészségügyi szakemberek iránymutatásai alapján, és elkezdték maszkok gyártását. „Társulatunk tagjai közül többen azonnal igent mondtak megkeresésünkre, így gőzerővel állunk neki – első ütemben – 600 db maszk gyártásának. Természetesen az előírásoknak megfelelően, elkülönítve és minden higiéniai követelményt biztosítva történik a maszkok készítése” – adták hírül. A Budapesti Operettszínház jelmezkészítő műhelyeiben a teátrum művészei és munkatársai számára készülnek a szép, színes maszkok, hogy megőrizzék mások egészségét, és a sajátjukat is. Az ötletgazda Somfai Péter műszaki igazgató volt, a műhelyek egy nap alatt 250 maszk elkészítését vállalták.

Kapcsolódó Cikkek