EUR: 363,59 Ft
CHF: 343,29 Ft
2020. április 01., szerda
Hugó

Életmód

A művészet, az oktatás és a szolgáltatás a világhálóra költözött

A koronavírus-járvány a munkaerőpiacot is érinti. A színházak, mozik, szolgáltatások, oktatási intézmények bezárásával ezek a szektorok azonnal megtalálták a veszélyhelyzetben az új platformot, és gyakorlatilag az online térbe költöztek.

Számos színházi előadást nézhetünk meg a Facebookon, sorra jelentkeznek be élőben a művészek, a személyi edzők letölthető otthoni edzést kínálnak, de varró- és főzőtanfolyam, na meg flamencokurzus is indult a napokban online. A kérdés az, hogy ebből a rengeteg ingyenes szolgáltatásból hogyan és mit tudnak profitálni azok, akiknek jelen pillanatban nincs bevételük.


Főzőtanfolyam is indult a napokban online – Profimedia

– Forintosítva semmit, viszont a jelenlétükkel, azzal, hogy nem tűnnek el egyik napról a másikra, tőkét kovácsolnak a jövőre nézve – elemezte a nem éppen rózsás helyzetet Gergely Pál közgazdász. – Sokan ugyanis egyéni vállalkozóként dolgoznak, és már az megreccsenti a családi kasszát, hogy elmaradnak a színházi előadások, vagy nem tudnak megtartani edzéseket, jógaórákat, privát nyelvórákat. Az interneten való aktív kommunikálás vagy szolgáltatásnyújtás egyelőre arra jó, hogy ne szűnjön meg az érdeklődés irántuk. Ebben az időszakban az emberek rengeteg időt fognak a közösségi média oldalain tölteni. Nemsokára az ingyenesen elérhető tartalmak mellett kialakulnak majd a fizetős szolgáltatások vagy az adományozási rendszer.

A szakember szerint ez persze a korábbi állapothoz képest csupán „lélegeztetőgép”, de a bevételi lehetőség kialakítása mellett a folyamatos jelenlét mentálisan is sokat segít. Nézzük, milyen lehetőségeket találtak eddig, és milyen lehetőségeket találhatnak még azok, akiknek a krízishelyzetben átmenetileg megszűnt a munkájuk.


 

A Budapesti Operettszínház közösségi oldalán Napi derű címmel vlogsorozot indított MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Üzenetek, ingyenes előadások

A Budapesti Operettszínház társulata a teátrum közösségi oldalán Napi derű címmel vlogsorozatot indított, amelyben a színház művészei arról mesélnek, hogyan telnek a napjaik színház nélkül. Amellett, hogy egy kicsit bepillantást engednek a civil életükbe, terveikről is mesélnek, és példamutatásukkal felhívják a figyelmet a koronavírus-járvány alatti felelős viselkedés fontosságára. A Magyar Állami Operaház Nemzeti Dalaink elnevezésű kezdeményezése az iskolai vesztegzár idején az otthon „rostokoló” diákokat a mindennapos éneklés jegyében invitálja játékra énekművészeik segítségével. A Spirit Színház minden este 23 órakor nyilvánosan elérhetővé teszi valamelyik előadását, és szívesen fogad adományokat. Virtuális színházi sorozatot indított a Bartók Kamaraszínház és a Művészetek Háza is, de számos színész olvas fel, énekel, vagy mond verset, monológot saját közösségi oldalán. A Prompt Media és a C38 Studio csapata Karantén Színház néven indította el projektjét, amelynek keretében hetente egy eseményt több kamerával felvesznek, és a Facebookon ingyen közvetítik. A zenészek is aktívak, Tóth Gabi például saját nappalijából énekelt.

A civilek ajánlója

Civil kezdeményezésre indult az Élő közvetítések koronavírus idején elnevezésű nyilvános Facebook-csoport, ahol a tagok politika- és vallásmentesen különféle hazai és külföldi közvetítéseket, archív anyagokat, operarészleteket, koncertfelvételeket, színházi előadásokat, filmmegosztásokat, sportközvetítéseket és könyvbemutatókat osszanak meg egymással. A csoportban találni gyerekeknek szánt kézműves-foglalkozásokat, élőben követhető jógaórákat, illetve jogtiszta filmnézős oldalak linkjeit. De a felhasználók beraktak linkeket a Metropolitan Opera ingyenesen elérhetővé tett előadásaihoz, koncertfilmekhez és élő színházi előadásokhoz.

Virtuális múzeumok

Munkácsy Mihály Az agár című képe is fent van az online galériában

A Szépművészeti Múzeum és tagintézményei, vagyis a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Vasarely Múzeum a kényszerű bezárás alatt aktívan megosztja a közönséggel digitális tartalmait. A Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítása  az intézmény honlapjára költözött, és a Remekművek az oktatásban című oldal is elérhető. A gyűjtemény fontos műveit bemutató felület a közoktatásban is jól hasznosítható történelem-, magyar nyelv és irodalom, illetve vizuáliskultúra-órákon. Egy illusztrátor, Bogdán Viki minden hétköznap délután ingyenes rajzfoglalkozást tart saját Facebook-oldalán gyerekeknek, magyarul és flamandul is. A 30 perces rajzórához nincs szükség extra kellékekre, csak ceruzára, filcre, tollakra, papírra, ami épp a kezünk ügyébe kerül, az illusztrátor szerint még az újságpapír is megteszi! Az első héten a rajzok a tenger mélyére, a dzsungel kellős közepébe, azután egy tavaszi kertbe, majd a kalózok és boszorkányok világába repítik az alkotni vágyó gyerekeket és felnőtteket. Természetesen online.

 

Jóga, edzés, életmód

/ Profimedia

Számos ismert személyi edző tart online tréninget, ad életvezetési tanácsot. „Sok dologról le kell most mondanunk egy időre, de a sport nincs és ne is legyen ezek között!” – vallja a Gyerünk, anyukám! edzőcsapata, ezért létre is hoztak egy regisztrációhoz kötött, hetente frissülő ingyenes videótárat azoknak, akik szobafogságukat töltik. A program része egy ovis-kisiskolás torna is. A coachszakmában eddig is ismerős elem volt az online tréning vagy tanácsadás, most azonban szinte az egyetlen lehetőség a nagy létszámú konzultációkra. Az 5Perc Angol Facebook-oldalán ingyenes órák találhatók, és nyelvtani magyarázatokat, szószedeteket is közzétesznek. – Szeretnénk ezzel is – illetve folyamatos új online tartalmakkal, rendszeres élő órákkal iskolásoknak és érettségizőknek szóló anyagokkal kiegészítve – segíteni mindenkinek, minden otthonról tanulni kényszerülő diáknak, minden tanulni és gyakorolni vágyónak, illetve tanárnak abban, hogy az időt hasznosan, tanulással és önfejlesztéssel tudja eltölteni – mondta a tulajdonos Szalai Nóri, aki családjával együtt Olaszországban él, és már lassan három hete vannak karanténban.

Kapcsolódó Cikkek