2020. március 29., vasárnap
Auguszta

Extra

Az „unokázós” csalók is kihasználják a járványt

Az időseket a járvány mellett a csalóktól is félteni kell! Megjelentek ugyanis a koronavírus-járványt kihasználó szélhámosok, akik az idősek családjuk iránti szeretetére építve hazugsággal csalnak ki tőlük pénzt. 

Újabb felháborító módját találták ki az idősek átverésének az úgynevezett unokázós csalók, akik a koronavírus-járványt kihasználva rémhírekkel ijesztgetik az időseket. Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hívta fel erre a figyelmet.


– Mostanában azzal a történettel hívják fel ezek a csalók az idős embereket, hogy az unokájuk megfertőződött a vírussal, ezért pénzre van szüksége. Ezt keverik egy másik – mostanában népszerű – csalási módszerrel, amikor vírusteszteket kínálnak a hiszékeny embereknek – mondta Garamvölgyi. Felhívta a figyelmet, hogy minden esetben jelenteni kell a csalások kísérletét is, hiszen a rendőrök munkáját segítik azok az információk, amelyek a laikusok számára lényegtelen részletek lehetnek. Ilyen fontos, de jelentéktelen adaléknak tűnhet például az, hogy milyen háttérzajok szűrődtek be a telefonbeszélgetésbe. Hozzátette, a csalók „aktualizált legendáján”, vagyis az új történetükön kívül minden úgy zajlik, mint korábban, tehát valakit elküldenek a kicsalt pénzért, és így károsítják meg az időseket.

Profimedia

 

Mit tehetünk, hogy könnyebbé tegyük idős rokonunk, szomszédunk életét?
A koronavírus-járvány az idősekre jelenti a legnagyobb veszélyt. Nagyon sokat tehetünk értük, ha óvjuk őket, és segítünk nekik, amiben csak tudunk. Ne feledjük, mindannyiunk egészsége a tét, de együtt, összefogva könnyebben túljuthatunk ezen az időszakon.


  • Vásároljunk be számukra!
  • Beszélgessünk, kérdezzük meg, mire van szükségük, ne hagyjuk őket magukra!
  • Hívjuk fel a figyelmüket arra is, hogy csalók is visszaélnek a kialakult helyzettel, ezért legyenek óvatosak! Kérjük meg őket, ha valaki a fenti történetek egyikével keresi meg őket, kérjenek segítséget!
  • Ha segítünk takarítani, az is hasznos lehet a mozogni már nehezebben tudó ismerősünknek.
  • Az idősek egyre ügyesebben használják az internetet, de nem árt, ha segítünk eligazodni nekik, a koronavirus.gov.hu oldalon találják a leghitelesebb információkat, amelyekről természetesen a Lokál is beszámol.
  • Minden esetben kérjük meg őket, hogy maradjanak otthon!

Kapcsolódó Cikkek