2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Belföld

Bárki fertőzhet, és bárki megfertőződhet

187-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon. A kilencedik hazai áldozat egy fiatalabb nő, aki számos krónikus betegséggel küzdött. A járvány miatt a háziorvosi ellátást is átalakítják. A csoportos megbetegedések szakaszában továbbra is a kézmosás és az otthon maradás a leghatékonyabb fegyver a járvány megfékezésére.

Az új koronavírussal bárki megfertőződhet, és bárki fertőzhet, a kórokozó az országban mindenhol jelen van – hívta fel a figyelmet az országos tiszti főorvos, Müller Cecília kedden.


Fotó: Cser Dániel

Müller Cecília közölte: keddre 187-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig kilencre nőtt. A legutóbbi áldozat egy fiatalabb nő, aki számos krónikus betegséggel, köztük szív- és keringési, valamint több anyagcsere-betegséggel küzdött.

Az országos tiszti főorvos bejelentette, hogy a háziorvosi alapellátásban külön ellátóegységeket alakítanak ki az akut légúti megbetegedésekben szenvedőknek. A más panaszokkal háziorvoshoz fordulók részére pedig egy másik egységet hoznak létre – így őket fizikailag is elkülönítik a légúti megbetegedésben szenvedőktől –, amely a tervek szerint egy héten belül működni fog.


Fotó: Cser Dániel

Úgy tűnik, sokak számára hiába a rengeteg felhívás és tájékoztatás, még így sem tartják be a szabályokat. Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szerint ugyanis egyre többen szegik meg a koronavírus elleni védekezés keretében hozott intézkedéseket.

– 4207-en vannak hatósági házi karanténban. Esetükben már 177 szabálytalanságot állapítottak meg. 24 emberrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 130 emberrel szemben szabálysértési feljelentést tettek – mondta el Lakatos Tibor.

Ez az összefogás ideje: hívja a 1357-et!

Most, a koronavírus-járvány idején nagyobb a baj, mint eddig bármikor, ezért a mostani időszak az összefogás, az összekapaszkodás ideje – mondta a köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita, aki megköszönte a járványhelyzet idején segítséget nyújtó önkéntesek munkáját.

MTI/Mónus Márton

Herczegh Anita bemutatta azt az igazolókártyát, amellyel a segítő szervezetek önkéntesei keresik fel a segítséget kérőket. Hozzátette: az igazolványon olvasható telefonszámot felhívva a nap 24 órájában ellenőrizhető annak hitelessége.

Mint ismert, újraindították a 1357-es adományvonalat, továbbá a 11711711-22222222 számlaszámot is, amelyen a karitatív szervezetek munkáját lehet pénzfelajánlással támogatni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő akcióterve jön

  Minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő akcióterve jön

  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön telefonon egyeztetett Johannes Hahn-nal, az Európai Unió költségvetési biztosával egy, az állami beruházási támogatásokat megkönnyítő új rendszerről, amely megkönnyítheti minden idők legnagyobb gazdaságdinamizálási akciótervének kivitelezését.

 • Folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések

  Folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések

  Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatón számolt be a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként hozott intézkedések hatékonyságáról, és biztosított mindenkit a védőfelszerelések elegendő mennyiségéről.

 • Orbán Viktor: A járvány hosszú lesz

  Orbán Viktor: A járvány hosszú lesz

  Orbán Viktor miniszterelnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön videókonferencián tárgyalt a koronavírus-kutatócsoportok vezetőivel.

 • Újabb segítség a családoknak!

  Újabb segítség a családoknak!

  A kormány a veszélyhelyzet végéig fenntartja az olyan családvédelmi intézkedéseket, mint a GYED, a GYES, a GYET meghosszabbítása. Ha a gyermekgondozási díjra való jogosultság a veszélyhelyzet kihirdetésekor, azaz 2020.