2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Belföld

Dömötör Csaba: Az emberek védelmét szolgáló döntések gyors meghozatalához szükséges a veszélyhelyzet

Az emberélet vagy a munkahelyek védelmét szolgáló döntések gyors meghozatala miatt szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása és kihirdetése – hangsúlyozta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Dömötör Csaba elmondta, a veszélyhelyzet tizenöt napig érvényes (március 26-ig), a hosszabbításról az Országgyűlésnek kell döntenie, az ellenzék azonban a parlamentben nem támogatta, hogy rendkívüli sürgősséggel, már kedden elfogadják a veszélyhelyzet meghosszabbítását, így ez jövő keddig halasztódik.


Az államtitkár kiemelte: a kormány a köztes időben is mindent megtesz azért, hogy a szükséges döntéseket mielőbb meghozza, ezért minden jogi lehetőséget mérlegel majd, és azokat kimeríti.

Dömötör Csaba szólt arról is, hogy a törlesztések felfüggesztése automatikus, viszont aki akar, törleszthet tovább az eredeti feltételeknek megfelelően. Ezt jelezni kell a banknak, és várhatóan ezt elektronikus felületeken meg lehet majd tenni – mondta el, rámutatva arra is, a törlesztés felfüggesztése nem járhat azzal, hogy magasabb lesz a törlesztőrészlet.


Dömötör Csaba a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatról elmondta: nem igaz az ellenzék egyik fő felvetése, hogy a kormány teljhatalmat kap. Világosan ott van az előterjesztésben, hogy a rendkívüli jogosítványok a járvány megelőzésére, felszámolására és a káros gazdasági hatások kivédésére szolgálnak – mutatott rá az államtitkár, hozzátéve: a szakorvosok se tudják megmondani, hogy hány hónapos küzdelemre kell berendezkedni, és ezért sem szerepelhet konkrét határidő a javaslatban.

Dömötör Csaba azt mondta, hétfőn kiderült, hogy milyen széles a politikai összefogás a járványellenes küzdelemben. Sajnos az ellenzék nem gondolja úgy, hogy félre kellene tennie a pártpolitikai megfontolásait – tette hozzá.

Kapcsolódó Cikkek

 • Minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő akcióterve jön

  Minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő akcióterve jön

  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön telefonon egyeztetett Johannes Hahn-nal, az Európai Unió költségvetési biztosával egy, az állami beruházási támogatásokat megkönnyítő új rendszerről, amely megkönnyítheti minden idők legnagyobb gazdaságdinamizálási akciótervének kivitelezését.

 • Folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések

  Folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések

  Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatón számolt be a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként hozott intézkedések hatékonyságáról, és biztosított mindenkit a védőfelszerelések elegendő mennyiségéről.

 • Orbán Viktor: A járvány hosszú lesz

  Orbán Viktor: A járvány hosszú lesz

  Orbán Viktor miniszterelnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön videókonferencián tárgyalt a koronavírus-kutatócsoportok vezetőivel.

 • Újabb segítség a családoknak!

  Újabb segítség a családoknak!

  A kormány a veszélyhelyzet végéig fenntartja az olyan családvédelmi intézkedéseket, mint a GYED, a GYES, a GYET meghosszabbítása. Ha a gyermekgondozási díjra való jogosultság a veszélyhelyzet kihirdetésekor, azaz 2020.