2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Belföld

Farkas Örs: Képmutató, hogy a főpolgármester egy személyben dönt

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője képmutatónak tartja, hogy miközben az ellenzéki országgyűlési képviselők nem akarják megadni a Kormánynak felhatalmazást a hatékony védekezéshez, addig Karácsony Gergely főpolgármester rendeletek útján, egyszemélyben dönt majd a budapesti kérdésekről.

Farkas Örs kedden, a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében a Népszava honlapján pénteken megjelent írásra hivatkozik.


A cikkben az áll, hogy elmarad a Fővárosi Közgyűlés ülése, Karácsony Gergely pedig a járvánnyal kapcsolatos híreknek megfelelően dönt majd a közgyűlés új időpontjának kihirdetéséről. Az irányadó kormányrendelet szerint veszélyhelyzetben a városvezetők testületi ülések nélkül is dönthetnek, ez az úgynevezett rendeleti kormányzás lép életbe a fővárosi önkormányzatnál – írták a napilapban. A Főpolgármesteri Hivatal azt is közölte, hogy a közgyűlésen megvitatni kívánt kérdésekhez tartozó előterjesztéseket mindegyik frakció megkapja és véleményezi az előre jelzett határidőig, a főpolgármester pedig a frakciók álláspontjának ismeretében dönt – olvasható a cikkben.

Farkas Örs a bejegyzésében úgy fogalmazott: hétfőn az ellenzéki országgyűlési képviselők “könnyes szemmel remegtek a diktatúrától”, és nem járultak hozzá, hogy a kormány minél hamarabb meghosszabbítsa a veszélyhelyzetet, hisz így “oda lenne a kontroll a döntések felett.” Az ellenzék ezzel kockáztatja Magyarország hatékony védekezését a koronavírus terjedése ellen – jelentette ki.

Mindeközben azonban Karácsony Gergely bejelentette, hogy a Fővárosi Közgyűlés bizonytalan ideig nem ülésezik, “de nem kell félni, majd ő rendeletek útján, egyszemélyben dönt” a budapesti kérdésekről. “Most akkor hogy is van ez a demokráciával, tisztelt ellenzék?” – tette fel a kérdést a szóvivő.

Kapcsolódó Cikkek

 • Minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő akcióterve jön

  Minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő akcióterve jön

  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön telefonon egyeztetett Johannes Hahn-nal, az Európai Unió költségvetési biztosával egy, az állami beruházási támogatásokat megkönnyítő új rendszerről, amely megkönnyítheti minden idők legnagyobb gazdaságdinamizálási akciótervének kivitelezését.

 • Folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések

  Folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések

  Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatón számolt be a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként hozott intézkedések hatékonyságáról, és biztosított mindenkit a védőfelszerelések elegendő mennyiségéről.

 • Orbán Viktor: A járvány hosszú lesz

  Orbán Viktor: A járvány hosszú lesz

  Orbán Viktor miniszterelnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön videókonferencián tárgyalt a koronavírus-kutatócsoportok vezetőivel.

 • Újabb segítség a családoknak!

  Újabb segítség a családoknak!

  A kormány a veszélyhelyzet végéig fenntartja az olyan családvédelmi intézkedéseket, mint a GYED, a GYES, a GYET meghosszabbítása. Ha a gyermekgondozási díjra való jogosultság a veszélyhelyzet kihirdetésekor, azaz 2020.