2020. április 01., szerda
Hugó

Életmód

Háromszáz kulturális intézmény egyeztet online értekezleten a járványidőszakban

A különböző minisztériumi szaktárcák is áttértek az online kommunikációra és munkavégzésre. A  koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetből adódó változások okán, háromszáz kiemelt kulturális intézmény és szakmai szervezet vezetőjével folytat rendszeres online értekezletet Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, aki a munkaértekezleten megköszönte az intézményvezetők konstruktív, felelős hozzáállását, példamutató magatartását.

Fekete Péter államtitkár arra kérte az intézmény vezetőket, hogy a saját területükön is kövessék az operatív törzs utasításait, az egészségvédelem érdekében tegyenek meg mindent a vírus terjedésének lassításáért, vonják ki a veszélyeztetett munkatársakat a munkából, az egészségügyi dolgozók és önkéntesek munkáját is segítve ezzel (MTI/Mohai Balázs)

Az államtitkár arra kérte az intézményvezetőket, hogy a saját területükön is kövessék az operatív törzs utasításait, az egészségvédelem érdekében tegyenek meg mindent a vírus terjedésének lassításáért, vonják ki a veszélyeztetett munkatársakat a munkából, az egészségügyi dolgozók és önkéntesek munkáját is segítve ezzel. „A kínai példa alapján látszódik, hogy a járvány hosszabb ideig is elhúzódhat, ezért fontos a vezetőkre bízott intézmények és a szakmai munka fenntartásának hosszú távú biztosítása, adott esetben újratervezése, a források átcsoportosítása” – emelte ki Fekete Péter az első munkamegbeszélésen.


„10 nappal voltunk a Szerelmes Shakespeare bemutatója előtt, amikor értesültünk arról, hogy nem lesz premier” – mondta Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója. „A teátrum vidéken 150 ezer embernek közvetíti a kultúrát, de most mi is, ahogy sokan mások, az online térben tartjuk a kapcsolatot egymással és az interneten lesznek az olvasópróbák is. Heti rendszerességgel kapunk iránymutatást a kulturális államtitkárságtól, így tudjuk mi is megnyugtatni a társulatot és folytatni a munkát. A színészek készen állnak arra, hogy amikor bejelentik a veszélyhelyzet végét, már aznap este színpadra álljanak.”

Bozsik Yvette: Ezt a terhet lelkileg is jól kell bírni. (Fotó: Horváth Judit)

Varga Tamás, Békéscsaba kultúráért felelős alpolgármester véleménye szerint fontos kapaszkodót adnak majd a hetenkénti online egyeztetések, hiszen ez garantálja, hogy a kommunikáció folyamatos maradhasson. „A Csabagyöngye Kulturális Központban 40 rendezvényt kellett lemondani” – mondta Szente Béla, az intézmény vezetője. „Muszáj volt azonnal alkalmazkodni. Kézművesház és Meseház néven indítottunk Facebook-csoportokat az interneten, a kezdeményezéssel főleg az otthon maradó szülőket akarjuk segíteni. A foglalkozások mellett praktikus tanácsokat is megosztunk és a színitanodánk tagjai is online segítenek a gyerekeknek az otthoni tanulásban. A minisztérium kezdeményezése, a rendszeres online munka-megbeszélések a helyi közösséget is megnyugtatják, hiszen érzik, hogy nem maradtak egyedül ebben a bizonytalan időszakban.”


A Bozsik Yvette Társulat otthon gyakorol, az Angliába és Szlovákiába tervezett turnéjukat is le kellett mondaniuk. Bozsik Yvette-nek nemcsak a táncművészet, hanem az oktatás területén is gyorsan kellett váltania, hiszen a Táncművészeti Egyetemen és a Kaposvári Egyetemen is tanít. A koreográfusokat arra kérte, hogy otthon készítsék el vizsgakoreográfiájukat a színészhallgatókat pedig arra, hogy önálló esttel készüljenek. Az egyetemisták munkáját videókkal és hangos könyvekkel segíti. „Sokan félnek most, bizonytalanná vált a jövő. Ezt érthető okokból a legtöbben anyagi oldalról közelítik meg, ami persze nagyon fontos, de ezt a terhet lelkileg is jól kell bírni. Ezért is tartom fontosnak, hogy Fekete Péter vezetőnként a lélekjelenlét megőrzésének fontosságára is felhívta a figyelmünket.”

Az Emmi szakágazati főosztályai ügyeleti rendszerben 0–24 órában állnak a kulturális intézmények rendelkezésére minden felmerülő kérdésben.

Kapcsolódó Cikkek