EUR: 363,20 Ft
CHF: 343,23 Ft
2020. április 01., szerda
Hugó

Életmód

Házi praktikákkal a gyomok ellen

Amikor a virágok nyílni kezdenek, megjelennek a gyomok is velük párhuzamosan. A gyakorlottaknak nem okozhat gondot, hogy vizet forraljanak és azzal öntsék le az előbukkanó gyomnövényt.

Ételek maradéka


Azt már kevesen tudják, hogy az étel alapanyagok főzővize is felhasználható a kertben. A krumpli, a tészta, a rizs főzővizét nem kell rögtön kiönteni a lefolyóba, hanem a csírázó gyomot kell vele elpusztítani. Az említett alapanyagokból különböző ásványi anyagok oldódnak ki, amitől elpusztulhatnak a káros növényi csírák.

Csalánlevél

A csalánlevélből készült öntözővíz is hasznos lehet. Tíz literenként két kiló csalánt kell adni a vízhez, majd napos helyen hagyni erjedni másfél hétig. Olyan helyre tegyék, ahol senkit sem zavar az erjedt szag. Nem szabad a koncentrátumot eredeti formájában felhasználni, hanem négy-ötszörösére kell hígítani, mielőtt kiöntenék a gyomos felületre, ehhez használjanak szórófejes flakont.

Ecet, tengeri só, mosószóda

Akadnak, akik az ecetre és a tengeri só keverékére esküsznek. Még hatékonyabb lehet egy kevés nátriumsó, sőt az öko minősítésű mosószóda is megfelel. Az igazi természetes permetlé: 60%-ban ecetet, 20%-ban vizet, 15% sót tartalmaz.

Takarítás

Bármennyi ódzkodnak tőle, ám ki kell takarítani, majd mulcsozni kell a talajt. A gazdaboltokban kapható készen is – például fakéreg, fenyőkéreg formájában-, de például szalma vagy a lenyírt fű is alkalmas erre a célra. Ezek eltakarják a gyomokat, nem engedik levegőhöz jutni. A kőből épült szegélyek is útját állják a terjeszkedő gyomnövénynek – emlékeztet rá az agraroldal.hu

Kapcsolódó Cikkek