2020. április 01., szerda
Hugó

Életmód

Hogyan kezeljük a koronavírus-szorongást?

Félelem, szorongás, ventilálás, teljes elzárkózás, figyelmen kívül hagyás. Sokféle mentális reakció létezik veszélyhelyzetben, éppen ezért nem mindegy, hogy melyik korosztállyal, hogyan beszélünk a koronavírusról.

Az egészen kicsi gyerekek számára ugyanolyan fontos, hogy biztonságban érezzék magukat a rendkívüli helyzetben, mint a kamaszoknak, de nem szabad kegyes hazugságokkal és a tények elbagatellizálásával nyugtatni őket. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy mennyire nyomasztjuk őket a részletekkel, miközben nekünk, felnőtteknek is meg kell őriznünk a józanságunkat, a stabilitásunkat és nem utolsó sorban a reményt, hogy túl leszünk ezen is.


Profimedia

Kisgyerekek
Már az egészen kicsik is érzékelik, hogy valami nincs rendben. Nem kell oviba menni, apa és anya is otthon van, de a nagyit nem szabad meglátogatni. Meséljük el nekik, hogy most úgy tudunk vigyázni a nagyszülőkre és egymásra, ha telefonon vagy skype-on tartjuk a kapcsolatot a „miért?” kérdésre őszintén válaszoljunk, például úgy, hogy „azért, mert a koronavírus sok embert megfertőzött a világon és az idősebbekre nagyon veszélyes”.  Hívjuk fel a figyelmét a kézmosásfontosságára és arra, hogy mindig zsebkendőbe tüsszentsen. Legyen pozitív megerősítés ebben a témában: „úgy, ahogy ezt eddig is okosan csináltad”. Akár egy betegségről szóló mesén keresztül is elmagyarázhatjuk, hogy mi történik most a világban, miért lát szájmaszkos embereket, vagy miért nem mehet  a játszótérre. Legyünk tudatosak, a gyerekek átveszik a felnőttek véleményét és a reakcióit. Mindig a gyermek életkorához és fejlettségi szintjéhez illő magyarázatot kell adni a történésekre, és ne felejtsük el megerősíteni abban, hogy ennek az állapotnak egyszer vége lesz.

Profimedia

Kamaszok


A kamaszok felé lekövethetetlenül gyors a virtuális információáradat, melynek hatására fokozatosan gyengül a fiatalok valóságérzete, beszűkülnek az érzelmeik. A nagyobb gyerekek szorongása a koronavírustól irreálisra nőhet, hiszen nincs  tapasztalatuk az információfeldolgozásban, és ebben a korban nagyobb súlya van a barátok véleményének, mint a szülőkének. Fontos, hogy őszinték legyünk, ne féljünk beszélni velük a nehéz kérdésekről sem, éppen ezért azoktól a helyzetektől sem kell megijedni, amelyekre  mi sem tudjuk a pontos választ, hiszen a beszélgetés is enyhíti a szorongást és a félelmet. Ne legyen tabu a téma. Támogassuk kamaszunkat abban, hogy online tartsa a kapcsolatot a barátaival, legyünk nyitottak a koronavírusos mémekre, ne szúrjuk le, ha humorral oldja a feszültséget és ne oktassuk ki, ne prédikáljunk. Biztosítsuk arról, hogy bízunk benne, hogy felelősségteljesen tudja kezelni a helyzetet, és ne felejtsük el őt is megerősíteni abban, hogy ennek az állapotnak egyszer vége lesz.

Profimedia

Felnőttek

A felnőttek érzelmi reakciója is félelem és szorongás a koronavírus-járványra, ami gyakran  testi tünetekben jelentkezik. Emellett jellemző a vissza-visszatérő, negatív gondolat, lehangoltság. Éppen ezért ne hanyagoljuk el azokat a tevékenységeket, amelyek lehetővé teszik a pozitív élmények megélését. Próbáljuk meg a fejünkben tudatosan lecserélni a beláthatatlan negatív fikcióinkat, belátható realitásokra. A pozitív torzításokra is igyekezzünk figyelni, hiszen ha a félelmet nem óvatosságra, hanem hurrá optimizmusra cseréljük, akkor a reális veszélyt is figyelmen kívül hagyjuk. Ennek pedig ugyanúgy veszélyes következményei lehetnek, mint a pániknak. A koronavírus-szorongásnak az az oka, hogy a helyzetet kontrollálhatatlannak éljük meg. Éppen ezért figyelmeztessük egymást is arra, hogy vége lesz ennek az állapotnak.

Kapcsolódó Cikkek