2020. április 01., szerda
Hugó

Életmód

Ilyen a „szervutánzó” növény

A természet patikájában vannak olyan növények, amelyeket részben a formájukról neveztek el, és azt gondolták róla, hogy valóban valamelyik emberi szervre hat. Népies nevükön „szervutánzó” növényeknek hívják őket. Ilyen a tüdőfű is.

Régen a tüdőfű, más néven dongófű teáját az asztma, illetve a köhögések ellen használták. A formája alapján úgy gondolták őseink, hogy leginkább a tüdőt gyógyíthatja. Hazánkban őshonos növényről van szó, legalább 4 faja ismert: pettyegetett vagy orvosi tüdőfű (P. officinalis), zöld levelű tüdőfű (P. obscura), bársonyos tüdőfű, (P. moollis), valamint keskeny levelű tüdőfű (P. angustifolia) – adja hírül a Wikipedia.org.


Dongófűnek is nevezik, Magyarországon nem védett növény, domb- és hegyvidékes részeken a bükk és gyertyánfák társaságában növekszik. A március és május között virágzó növény virága színe sok színű: bíbor, sötétkék, vagy éppen világoskék. A tüdőfű levelét gyógynövényként alkalmazza a népi gyógyászat, köhögéscsillapító teakeverékekhez. Hatóanyagai: kovasav, allantoin, flavonoidok és ásványi anyagok. „Az enyhe lefolyású, meghűléses eredetű légúti bajok enyhítésére alkalmas csupán.” – írja róla a hazipatika.com.

Kapcsolódó Cikkek