EUR: 358,00 Ft
CHF: 339,32 Ft
2020. április 08., szerda
Dénes

Extra

Kézmosás-kisokos kicsiknek és nagyoknak: ezek a legfontosabb szabályok

A kézmosás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni! A koronavírus-járvány megfékezésében és lassításában pedig elengedhetetlen szerepe van. A Lokál összeállította a kézmosásról szóló legfontosabb tudnivalókat. 
Miért jó és hatékony?
A kézmosás a legegyszerűbb, legolcsóbb és leghatékonyabb módja a koronavírus elleni védekezésnek. Lemossuk a kezünkre tapadt kórokozókat, amivel megvédjük magunkat és a családunkat is.

fotó:  Profimedia


Hogyan?

A helyes kézmosásnak öt lépése van
1. Nedvesítsük be a kezünket!
2. Szappanozzuk be!
3. A tenyeret, az ujjbegyeket, az ujjközöket, a hüvelykujjunkat és a kézfejünket is alaposan dörzsöljük át!
4. Öblítsük le!
5. Szárítsuk meg!


Mikor?
Az országos tiszti főorvos, Müller Cecília javaslata szerint „hazaérkezés után, ételkészítés előtt és közben, étkezés előtt, mosdóhasználat után, beteggel történő érintkezés során számos alkalommal. Emellett tartsuk be a tüsszentés és köhögés etikettjét, ne nyúljunk a szájhoz és a szemhez, hisz a nyálkahártyák érintésével is lehetséges a betegség terjesztése. Otthonunkat tartsuk tisztán, a gyakran érintett felületeket többször fertőtlenítsük a szokásosnál”.

Mivel?
A hagyományos és a folyékony szappan is tökéletes. A szappan szuper képessége a szakértők szerint abban rejlik, hogy a vírus örökítőanyagát védő zsírréteget megbontja, ami miatt a kórokozó egyszerűen szétesik, és elpusztul.


Profimedia

Meddig?
Tartson legalább 20-30 másodpercig! Ha betartjuk az alapelveket minden bizonnyal eltart addig. Segítségképpen eldúdolhatunk egy népdalt is. A Tavaszi szél vizet áraszt épp fél percig tart.

Tavaszi szél vizet áraszt, virágom, virágom
Minden madár társat választ, virágom, virágom
Hát én immár kit válasszak, virágom, virágom
Te engemet, én tégedet, virágom, virágom

Mit tegyünk az utcán?
Ha nincs mód szappanos kézmosásra, használhatunk helyette alkoholtartalmú kézfertőtlenítő gélt, de ez esetben is nagyon fontos betartani az alapszabályokat és időtartamot, hogy biztosak lehessünk abban, tiszta a kezünk. Amint hazaértünk, mossuk meg alaposan szappannal is a kezünket!

Kapcsolódó Cikkek