2020. április 01., szerda
Hugó

Sport

Koronavírus – Tokió kitart a rendezés mellett

Egyre többen hangoztatják, hogy elkerülhetetlen az olimpia elhalasztása. Japán – egyelőre – kitart, Abe Sindzó miniszterelnök szerint a G7-ek a játékok „teljes” megrendezését támogatják.

A japán miniszterelnök a G7, a legfejlettebb országok csoportjába tartozó országok vezetőivel tartott videókonferencia után számolt be az olimpiát érintő álláspontról, arról azonban nem szólt, hogy felmerült-e a tokiói játékok elhalasztása.MTI/AP/Eugene Hoshiko

Márpedig a koronavírus-járvány elleni harc miatt aligha számíthatnak a rendezők teljes értékű játékokra, hiszen egyre több ország áll át a „karanténüzemmódra”. Abe Sindzóval ellentétben a japánok több mint kétharmada nem hisz abban, hogy a tervezett időpontban, azaz július 24-től megrendezhető az olimpia.

– Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy felkészüljünk, és szeretnénk teljes olimpiával bizonyítani, hogy az emberiség le tudja győzni a koronavírust – nyilatkozta a japán kormányfő az egyeztetés után, de sokatmondó, hogy amikor a halasztás lehetőségéről kérdezték, a fenti mondatát ismételte meg.

Hashimoto Seiko olimpiáért felelős miniszter úgy értelmezte a miniszterelnök szavait, hogy a „teljes” olimpia azt jelenti, hogy az eredeti időpontban lesznek a játékok. Továbbra sem egyértelmű a helyzet, csak annyi bizonyos, hogy a kormány tovább dolgozik a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal az előkészületeken.

Takaréklángfutás

Törölték a tokiói olimpia lángfutóváltójához kapcsolódó ünnepségeket. Az olimpiai  fáklya pénteken érkezik meg Japánba, ahol a tíz éve szökőár sújtotta fukusimai prefektúrából indul útjára jövő csütörtökön, és az olimpia – tervezett – július 24-i rajtjáig 121 napon át, mintegy 20 ezer kilométert tesz meg.

Kapcsolódó Cikkek