2020. április 07., kedd
Herman

Életmód

Legényes a nappaliban koronavírus idején

A  Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai újraértelmezték a home office fogalmát. Legényes kihívásukkal megmozgatták nemcsak a táncosokat, de példájukat követve a zenészek bőgős-, az énekesek pedig népdalkihívást indítottak. A mozgalom pedig nem csupán jó szórakozás, de reményt is ad, és erősíti azt az érzést, hogy a bajban is együtt vagyunk. 

(Fotó: papageno.hu)

A Facebookon is figyelmeztető #maradjotthon akciók egyértelmű challenge favoritja a #legényesezzotthon kihívás – amelynek mintájára a lányok elindították a #karikázzotthon kihívásukat, és sorra indul a népzenészek között is a staféta. A legényes challenge-et a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai kezdték, de azóta gyakorlatilag nincs olyan néptáncos, aki ne csatlakozott volna. Az akcióval a koronavírus-járvány alatti otthon maradás fontosságára és az otthoni gyakorlás lehetőségére hívják fel a táncosok a figyelmet. Szabályok is vannak: hat szabadon választott kalotaszegi legényespontot kell táncolni a lakásban vagy a kertben, végül pedig, hogy a lánc ne szakadjon el, ki kell hívni újabb három embert. Szívmelengető nézni a videókat, amelyek a világ minden tájáról érkeznek.


Csúri Ákos és Csúri Botond legényese a nappaliban

A kihívók és a kihívottak között neves mesterek, táncoslegendák, pályakezdők, profik és amatőrök is vannak, sőt van, hogy generációk táncolnak együtt. Szerkesztőségünk személyes kedvence Csúri Ákos kollégánk – aki nem mellesleg szeniortáncos – és legkisebb fia, a négyesztendős Botond legényese.

Kapcsolódó Cikkek