EUR: 363,20 Ft
CHF: 343,64 Ft
2020. április 01., szerda
Hugó

Életmód

Lisztérzékenység, súlyos betegségek

A lisztérzékenység, más néven cöliákia a népességből több százezer embert is érinthet.

A megkérdezett szakember, dr. Sóti Erika természetgyógyász-bőrgyógyász a következőket mondta: – 10-12 ezer évvel ezelőtt hirtelen nőni kezdett az emberi populáció, és meg kellett oldani a megnövekedett embertömeg táplálását. Erre a leginkább a gabonatermesztés széles tömegű elterjesztése tűnt jó megoldásnak. Igen ám, de nem volt mindenkinek alkalmas a szervezete arra, hogy befogadja az új élelmi alapanyagot. A táplálékkal glutén, illetve gliadin került a szervezetbe. A glutén a búza, az árpa, a rozs és a zab magjában található. Viszont kiderült, hogy nem mindenkinél egyformán szívódik fel eme tápanyag.


Emésztőrendszeri betegséget okozhat a gabona gluténja, van, akinél bélfali gyulladást és ellenanyag termelését is kiválthatja. Ennek során a bél belső nyálkahártyája károsodik, kialakulhat alultápláltság, illetve vitamin- és ásványi anyag-hiány is. Ennek következménye lehet a vashiány, a vérszegénység és a csontritkulás.

Persze a legegyszerűbb az lenne, hogy aki a gluténra érzékeny, ne is egyen kenyeret, mert akkor esetleg átmenetileg szünetelhet a probléma.


De akkor mit egyenek helyette az emberek? Még mielőtt bárki bármilyen ítéletet mondana a kenyérről, a búzáról, vagy más gabonafélékről, valóban érdemes kivizsgáltatni, hogy a glutén okozza-e az allergiát a szervzetben vagy valami más. A rozsban és a zabban is vannak káros fehérjék. Aki tudja magáról, hogy gluténérzékeny, az gabona helyette ehet rizst, burgonyát, kukoricát, esetleg csinálhat magának kenyeret rizslisztből, kukoricalisztből, kölesből. Európában több a cöliákiás beteg, mint más földrészeken.

Mostanában van rá megoldás, hogy liofilizált (fagyasztva szárított) probiotikumokat lehet vásárolni, én a Progastrot szoktam ajánlani. Az ajánlott probiotikum, javítja a bélfalban lévő immunrendszer (a legnagyobb immunszervünk) állapotát – nyilatkozta a szakember.

Az élethosszig tartó diétával viszont kikerülhető, illetve meg is előzhető a betegség. A legjobb módszer az önmegfigyelés, az allergiavizsgálat, illetve dietetikus szakértő bevonása.

Kapcsolódó Cikkek