2020. április 01., szerda
Hugó

Extra

Megérkezett az első, orvosi eszközöket szállító gép Kínából

Hétfőn a kora reggeli órákban sikeresen landolt az a repülőgép, amely 11 tonnányi, a magyar kormány által megrendelt védőfelszerelést hozott. Ezeket elsősorban az egészségügyi dolgozók kapják meg. A közeljövőben újabb, orvosi eszközöket tartalmazó szállítmány érkezik Magyarországra. 
Itthon vannak azok a védőfelszerelések, amelyeket a magyar kormány a koronavírus elleni védekezés miatt rendelt, hogy megvédje – elsősorban – azokat, akik az egészségügyben küzdenek mindennap embertársaik életéért. A Wizz Air legújabb repülőgépe elképesztő utat tett meg: hat országon át összesen 50 óra alatt több mint kilencezer kilométert repült Sanghajig, hogy onnan csaknem 11 tonnányi egészségügyi segédeszközt hozzon Budapestre. A fedélzetén 30 050 darab védőruhával és 82 ezer darab orvosi maszkkal érkezett meg a fővárosba. A beérkezett készleteket elsősorban az egészségügyi dolgozók kapják meg, akikre különösen vigyázni kell, és mindannyian hálásak lehetünk a szolgálatukért.

A Sanghajból érkező gépet Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese, Gazsó Balázs, az ITM közigazgatási államtitkára és Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora fogadta.


A koronavírus elleni védekezésben a védőfelszerelések elengedhetetlenül fontosak, a kormány pedig mindent megtesz azért, hogy készleteit növelni tudja. Orbán Viktor a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, ezeket az eszközöket inkább keletről szerzi be a kormány, hiszen nyugaton minden országban hiány van a védőfelszerelésekből. A közeljövőben újabb orvosi eszközöket tartalmazó szállítmány érkezik Magyarországra.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, a védőfelszerelések szállítása már folyamatos. – A szállítmányok folyamatos hazahozatala megkezdődött. Folyamatosan érkeznek a szállítmányok annak a mértékében, ahogy be tudjuk szerezni őket. Jelen állás szerint biztosított az utánpótlás mind az alapanyagokból, mind a védőfelszerelésekből.MTI/Szigetváry Zsolt

 

Kapcsolódó Cikkek