2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Extra

Mindannyiunk érdeke, hogy otthon maradjunk!

A vírus már az egész országban jelen van, és korosztálytól függetlenül bárki hordozhatja, bárki elkaphatja. Ezért az operatív törzs mindenkit arra kér, hogy aki csak teheti maradjon otthon, ez ugyanis a leghatékonyabb védekezési forma.

A leghatékonyabban úgy lehet a koronavírus ellen védekezni, ha nem hagyjuk el az otthonunkat, nem megyünk közösségbe, kerüljük a személyes kontaktusokat.


„Az új koronavírussal bárki megfertőződhet és bárki fertőzhet, a kórokozó az országban mindenhol jelen van” – jelentette ki Müller Cecília országos tiszti főorvos.

„Hogy egy vírus hogyan jut el egyik embertől a másikhoz, ki kit fertőz meg, ebben nem lehet senkit okolni. Be kell tartani azokat a szabályokat, amelyek a vírus átadását gátolhatják. Ne menjünk közösségbe, tartsunk egymástól kellő távolságot, de legfőképp mindenki, aki teheti, maradjon otthon. Ezzel lehet leginkább a járvány terjedését lassítani. Ez mindenkitől áldozatot kíván, de felelősséget kell vállalni. Az intézkedések mellett akkor lehetünk csak sikeresek, ha megfogadják és betartják a tanácsainkat” – jelentette ki.


Profimedia

Életeket menthetünk

A kormány tájékoztató filmeket is megjelentetett azzal a fő üzenettel, hogy a koronavírus-járvány miatt minimálisra kell csökkenteni a személyes találkozások számát. – Ha meghozzuk ezeket a döntéseket, életeket menthetünk – közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebookra feltöltött videójában.

Népszerű a Maradj Otthon Challenge

Egyre több sztár csatlakozik a Maradj Otthon Challenge-hez, amelyben közismert emberek mesélnek arról, hogyan telnek mindennapjaik, amióta a koronavírus-járvány miatt otthon tartózkodnak. A kezdeményezés Majkával indult, aki úgy érzi, hogy sokan nem veszik komolyan. „Jelen esetben otthon kell maradni. Azt érzem, hogy az emberek ennek a mostani állapotnak a súlyosságát és fontosságát egyszerűen nem értik. Még úgy sem, hogy ott zajlik az egész a szemük előtt” – mondta a rapper.

Tippek:

  • Az udvarra, erkélyre ki lehet, és ki is kell menni, hisz friss levegőre szükségünk van. A lényeg, hogy emberek közé nem menjünk!
  • Mozogjunk és tornázzunk sokat!
  • Tartsuk tisztán az otthonunkat!
  • Fontos, hogy szellemileg is aktívak maradjunk! Aki csak teheti, dolgozzon otthonról! Emellett olvassunk, filmezzünk, társasjátékozzunk!

Pszichológusok is segítenek

Mentális immunerősítés címmel új sorozatot indít az M5 TV a Facebook-oldalán, amelynek célja, hogy mentális támogatást nyújtson a kialakult járványhelyzetben. A sorozatot Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta kezdte el. „Nem tehetünk úgy, hogy homokba dugjuk a fejünket, közös emberi erőfeszítésre van szükségünk, melynek során mindenki megismerheti önmagát” – mondta Bagdy Emőke Facebookra feltöltött videójában.

Fotó: Cser Dániel

Kapcsolódó Cikkek