EUR: 363,54 Ft
CHF: 343,95 Ft
2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Extra

Óvjuk az időseket!

A koronavírus az idősekre jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért nekik különösen fontos, hogy ne hagyják el otthonaikat. A szociális intézmények lakói pedig tartsanak minimum másfél méteres távolságot, mozogjanak sokat, és fontos, hogy megtartsák a mentális egészségüket is például rejtvényfejéssel.

A koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért a kormány és az operatív törzs már számos intézkedést meghozott a védelmükben. Tájékoztató kisfilmeket és plakátokat készítettek, valamint látogatási tilalmat rendeltek el a kórházakban, szociális intézményekben. „Ezekben az otthonokban különösen fontos, hogy a lakók megtartsák a távolságot” – jelentette ki Müller Cecília országos tiszti főorvos.


Profimedia

„Legalább másfél méterre álljanak egymástól, hisz ez egy légúti betegség, ami köhögéssel, tüsszentéssel terjed, ha közel vagyunk egymáshoz. Az otthon kertjébe, szabad levegőre nemcsak ki lehet, de ki is kell menni, erre mindenkinek szüksége van. A fekvő betegek szobáit szellőztessük, levegőztessük, ez csökkenti a kórokozók jelenlétét” – mondta az országos tiszti főorvos.

A látogatási tilalom mellett a szociális intézményekben felvételi zárlatot is hirdettek, ezzel is megakadályozva, hogy a vírus közösségbe kerüljön.


„Az idős otthonokban a lakók a zártságot úgy tudják feloldani, és erejüket megtartani, ha mozognak a szobájukban, és egészségesen táplálkoznak. Tartsák a szeretteikkel a kapcsolatot telefonon, vagy a korszerű, modern informatikai eszközök segítségével. Fontos, hogy megtartsák a mentális egészségüket is például rejtvényfejéssel” – hívta fel a figyelmet az országos tiszti főorvos.

Hogyan segítsünk az időseknek?

A szociális intézmények lakóiról gondoskodnak az ott dolgozók. Az ő munkájukat külön megköszönte Müller Cecília. Azoknak az időseknek, akik viszont otthon vannak, nekünk kell segíteni.

  • Beszélgessünk, kérdezzük meg, mire van szükségük, ne hagyjuk őket magukra!
  • Vásároljunk be nekik!
  • Az idősek egyre ügyesebben használják az internetet, de nem árt, ha segítünk nekik eligazodni. A koronavirus.gov.hu oldalon találják a leghitelesebb információkat, amelyekről természetesen a Lokál is beszámol.
  • Hívjuk fel a figyelmüket, hogy csalók is visszaélhetnek a kialakult helyzettel, ezért legyenek óvatosak!
  • Váltsuk ki a gyógyszereiket: mióta a kormány veszélyhelyzetet rendelt el, bárki kiválthatja ismerőse gyógyszereit. Ehhez mindössze a beteg tajszámát kell tudni, a kiváltó személynek pedig igazolnia kell magát.
  • Mondjuk el nekik: ha tüneteik vannak (például láz, száraz köhögés, izomfájdalom), akkor ne személyesen menjenek a háziorvoshoz, hanem telefonon hívják fel!

Kapcsolódó Cikkek