EUR: 363,24 Ft
CHF: 343,26 Ft
2020. április 01., szerda
Hugó

Sport

Schmitt Pál: Logikus lenne elhalasztani az olimpiát

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke szerint hamar döntést kellene hozni a tokiói játékok ügyében. Fájdalmasat, de észszerűt, hiszen a járvány átírta a hétköznapok forgatókönyvét.

Schmitt szerint nehéz dolga van a szervezetnek, hiszen racionális lépésre lenne szükség ebben az irracionális helyzetben. Ráadásul Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének már tisztségéből adódóan is optimistának kell lennie.


 EPA/FRANCK ROBICHON

Elkerülhetetlen, hogy a NOB néhány héten belül – vagy talán már korábban – letegye valamilyen megoldás mellett a voksát, és pillanatnyilag a halasztás látszik a legcélszerűbbnek – mondta a sportdiplomata. – Az egyik elképzelés szerint három hónappal kellene elcsúsztatni a rajtot, annál is inkább, mert 1964-ben is októberben rendezte a nyári játékokat Tokió. Az eredeti, július végi időpont alighanem tarthatatlan, hiszen több országban, például az olaszoknál, spanyoloknál szinte teljesen leállt a sportélet, képtelenség felkészülni, sérülhet az esélyegyenlőség. Milliárdokban mérhetők a halasztás következményei, például a tévétársaságoknak is át kell programozni a műsoraikat, ez időbe telik, ezért – is – kell mihamarabb valamilyen irányba lépni.

A Spanyol Olimpiai Bizottság első embere és több ismert sportoló is a halasztás mellett tör lándzsát. A francia elnök, Denis Masseglia szerint csak akkor lehet nyáron rendezni az olimpiát, ha május közepére túljutunk a járvány nehezén. Ám mostanság kevesen számolnak ilyen optimista forgatókönyvvel.

Kapcsolódó Cikkek