EUR: 363,53 Ft
CHF: 343,95 Ft
2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Belföld

Sikerült lassítani a vírus terjedését, de még nem múlt el a veszély

Újabb 35 állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 261-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Jó hír, hogy 28-ra nőtt a gyógyultak száma, és lapzártánkig – az addigi tízhez képest – nem volt újabb halálos áldozat. Sikerült lassítani a járvány terjedését, de továbbra is mindenkinek be kell tartania az utasításokat, mert a veszély nem múlt el.

Fontos, hogy aki a vírus tüneteit észleli magán, maradjon otthon, és telefonon értesítse orvosát. Semmiképpen se mozduljon ki otthonról – jelentette ki Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.


Jelenleg 261-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma Magyarországon, de biztosra vehető, hogy ennél sokkal több a valós megbetegedések száma. Müller szerint különösen nagy veszélynek vannak kitéve az első fronton harcoló egészségügyi dolgozók. Vigyáznunk kell rájuk, és nekik is magukra. A védőfelszerelés és maszkok használata elengedhetetlen számukra. A tiszti főorvos beszédében felhívta a figyelmet a védőmaszk helyes használatára, és óva int mindenkit, a maszk egymaga nem elég a vírus ellen. Hangsúlyozta a kézmosás, illetve  fertőtlenítés fontosságát. – A maszk utcai viselése önmagában nem állítja meg a vírus terjedését, de ha valakinek biztonságot okoz használja nyugodtan, de elsősorban a fertőzötteknek kötelező – fogalmazott a szakember.

– A szomszédos országokhoz képest Magyarországon sikerült lassítani a vírus terjedését – jelentette ki Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Szerinte mindez a kormány intézkedéseinek és az emberek hozzáállásának is köszönhető. Lakatos Tibor elmondta, egy normál naphoz képest nagyjából 60-70 százalékos csökkenés tapasztalható a közterek és az utak forgalmában, a különböző korlátozásoknak és felhívásoknak köszönhetően.


A rendőr ezredes hangsúlyozta, aki teheti továbbra is maradjon otthon. A kedvező hírek ellenére az operatív törzs továbbra is a tömeges megbetegedésekre készül, ezért is fontos, hogy jövő hétre elkészüljön a kiskunhalasi mobilkórház, amit csak szükség esetén fognak használni.

Fotó: Cser Dániel

   

Kapcsolódó Cikkek

 • Minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő akcióterve jön

  Minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő akcióterve jön

  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön telefonon egyeztetett Johannes Hahn-nal, az Európai Unió költségvetési biztosával egy, az állami beruházási támogatásokat megkönnyítő új rendszerről, amely megkönnyítheti minden idők legnagyobb gazdaságdinamizálási akciótervének kivitelezését.

 • Folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések

  Folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések

  Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatón számolt be a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként hozott intézkedések hatékonyságáról, és biztosított mindenkit a védőfelszerelések elegendő mennyiségéről.

 • Orbán Viktor: A járvány hosszú lesz

  Orbán Viktor: A járvány hosszú lesz

  Orbán Viktor miniszterelnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön videókonferencián tárgyalt a koronavírus-kutatócsoportok vezetőivel.

 • Újabb segítség a családoknak!

  Újabb segítség a családoknak!

  A kormány a veszélyhelyzet végéig fenntartja az olyan családvédelmi intézkedéseket, mint a GYED, a GYES, a GYET meghosszabbítása. Ha a gyermekgondozási díjra való jogosultság a veszélyhelyzet kihirdetésekor, azaz 2020.