2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Belföld

Szellőztetés és kézmosás a leghatékonyabb védekezés

A koronavírus ellen a legegyszerűbb és leghatékonyabb védekezési forma a rendszeres kézmosás mellett a gyakori szellőztetés. A zárt terekben ugyanis a levegő hamar elhasználódik, így gyorsabban terjedhet a vírus. 

Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint az alapos kézmosás és a rendszeres szellőztetés a legolcsóbb, legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a koronavírus elleni védekezésnek. A szappanos, meleg vizes kézmosásnak legalább 20–30 másodpercig kell tartani, ennyi idő alatt a kezünkön lévő összes kórokozót el tudjuk távolítani.


A szellőztetés szintén elengedhetetlen védekezési forma. A vírus ugyanis légúti úton terjed, a fertőzött személyek pedig kilégzéskor, tüsszentéskor, köhögéskor a levegőbe viszik a kórokozókat. Ezért zárt terekben, ahol többen is megfordulnak, jobban elhasználódik a levegő, és nagyobb a kockázata a fertőzésnek. Ennek elkerüléséhez érdemes gyakran szellőztetni, vagy ha az időjárás engedi, egész nap nyitva hagyni az ablakot a friss levegőért.

Az otthonainkon túl ez fokozottan ajánlott az autókban, boltokban, hivatalokban és minden olyan helyen, ahol sok ember fordul meg. Az időseket – akikre fokozottabban veszélyes a koronavírus – arra kérik, éppen ezért kerüljék a zárt, közösségi helyeket, és maradjanak otthon. Ha fontos elintéznivalójuk akad, inkább kérjenek segítséget.


A babákat is „szellőztessük” 

Bár köztudott, hogy a kisbabák immunrendszerét legjobban a levegőn való kiadós séta erősíti, Müller Cecília a járvány miatt arra kéri a szülőket, mellőzék ezeket. „Ne vigyék utcára, inkább az erkélyen vagy nyitott ablaknál »szellőztessék« a kisbabákat a szüleik” – mondta az országos tiszti főorvos, aki hozzátette: a kertbe nyugodtan kimehetünk a gyerekekkel, a játszótereket és a zsúfolt parkokat azonban inkább most kerüljük el.

Profimedia

Profimedia

Kapcsolódó Cikkek

 • Minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő akcióterve jön

  Minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő akcióterve jön

  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön telefonon egyeztetett Johannes Hahn-nal, az Európai Unió költségvetési biztosával egy, az állami beruházási támogatásokat megkönnyítő új rendszerről, amely megkönnyítheti minden idők legnagyobb gazdaságdinamizálási akciótervének kivitelezését.

 • Folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések

  Folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések

  Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatón számolt be a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként hozott intézkedések hatékonyságáról, és biztosított mindenkit a védőfelszerelések elegendő mennyiségéről.

 • Orbán Viktor: A járvány hosszú lesz

  Orbán Viktor: A járvány hosszú lesz

  Orbán Viktor miniszterelnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön videókonferencián tárgyalt a koronavírus-kutatócsoportok vezetőivel.

 • Újabb segítség a családoknak!

  Újabb segítség a családoknak!

  A kormány a veszélyhelyzet végéig fenntartja az olyan családvédelmi intézkedéseket, mint a GYED, a GYES, a GYET meghosszabbítása. Ha a gyermekgondozási díjra való jogosultság a veszélyhelyzet kihirdetésekor, azaz 2020.