2020. április 01., szerda
Hugó

Életmód

Takarítsanak helyes sorrendben

Nos, a takarítás egy szükséges rossz az emberek életében, ám meg kell csinálni annak érdekében, hogy egészségesen, tiszta környezetben élhessünk. Ezt pedig legalább a saját lakásunkon belül tegyük meg.

Több szakaszra osztják!


A mosásnak és a bevásárlásnak is van kijelölt napja, így a takarításnak is kell, hogy legyen rendszeressége. Ezt általában – a nagybevásárlás mellett – hétvégére időzítik, mert időigényes feladat megoldásáról van szó. Kimerült háziasszonyok szokták mondani, hogy aki állandóan takarít, az nincs teljesen magánál. Az sem mindegy, hogy milyen sorrendben takarítanak az otthonokban. Arra nem lehet egyértelműen tanácsot adni, hogy milyen gyakorisággal tegyék mindezt a lakástulajdonosok, hiszen azt a helyszínen kell látni, hogy mennyi kosz gyűlt össze, hol szükséges a beavatkozás a tisztaság megtartása érdekében.

A gyakorlott takarítók több szakaszra osztják a feladatokat. Először is helyet kell csinálni, vagyis, ami elől volt a szobában (ruhák, iratok, papírok, könyvek), azt el kell pakolni, a felesleges holmikat selejtezni kell. Ezt száraz takarításnak is hívják. A takarítógépek működtetéséhez helyre van szükség, hogy a géppel mozogni lehessen.


A lusták másként csinálják!

A témával tréfálkozni is szoktak, miszerint a lustaság fél egészség! Aki nem szereti, hogy egyszerre zúdul rá az egész heti kosz eltüntetése, hét közben is portalanít, ami jól jöhet. Lecsökken a por és a nagyobb takarításnál kevesebb por verődik fel az alaposabb porszívózáskor. Akik unatkoznak, azok akár hetente többször felporszívóznak. Azonban aki dolgozik napestig – akár home office-ban, akár más formában -, annak csak a legszükségesebbek elvégzésére van ideje – még a takarításban is. Senki sem takarítónak születik, a házi munkát mindenki magának csinálja.

Alapos törölgetés

Amikor már megvolt a terep előkészítése, akkor érdemes alaposabban is szemügyre venni a lakás porosabb részeit: a könyves szekrényt, a bútorok tetejét, az ablakpárkányt stb. Először érdemes alaposan letörölni az említett területeket, ha nagyon porosak, akkor többször is át kell törölni a felületet.

A takarítás biztonsága!

A szobában, ahol papírok és gépek is vannak, nem érdemes vizes ronggyal próbálkozni, mert ahol például áram megy a gépben, életveszélyes lehet a vizes rongy: megrázhatja az áram a vizes ronggyal próbálkozót, illetve zárlatot okozhat a takarítás mániás személy. Ezért kell óvatosnak lenni akkor is, amikor belenyúlnak a konnektorba, és kihúzzák a porszívó vezetékét a dugaszoló aljzatból.

Megismételt porszívózás

Amikor már megvolt a elő-, és az alapos porszívózás és a portörölgetés, akkor érdemes ismét kézbe venni az eszközt, hogy a maradék port (ami leesett a szekrény tetejéről), szintén kiszivattyúzzák. Ezután érdemes áttörölni a padlót, vagy a padlószőnyeget folteltávolítóval, vizes átdörgöléssel. Csak ezután érdemes lecserélni az összes textilt, drapériát és kimosni az összes cuccot.

A szoba takarítása közben mehet a mosógép a fürdőszobában, a mosogatógép a konyhában – főként ha elbírja a villanyóra eme készülékek összteljesítményét. Időnként erre is figyelni kell.

Szoba után más következik

A fürdőszobát is érdemes célba venni, hogy ott is fertőtleníteni lehessen a csempét, a vécét, a zuhanyzót, a kádat, vagy zuhanykabint – kinek milyen eszköze van. Már többször ismertettük a környezetbarát tisztítószereket, amelyekkel könnyedén és hatásosan lehet védekezni a baktériumok és a penészgombák ellen.

A lényeg, hogy mindenki mérje fel, mennyi időt igényel a kis és a nagytakarítás, így mindig relatíve tisztán lehet tartani a lakást úgy, hogy csak a házigazda veszi észre, hol van szükség sürgős beavatkozásra a folyamatos tisztán tartás érdekében.

Ablakot pucolni évszakonként elegendő egyszer is, s ha nagy esők lennének, akkor érdemes áttörölni az ablaküvegeket – hogy mindig kilássunk rajta – ajánlja a femina.hu.

Kapcsolódó Cikkek