EUR: 363,20 Ft
CHF: 343,23 Ft
2020. április 01., szerda
Hugó

Életmód

Tavaszvárás a kertben

Aki vidéken és a főváros külterületén családi házban lakik, ahol van kert, láthatja, hogy megérett a terület a földmunkálatokra. Van, ahol már el is kezdték, hiszen március elejétől váltakozva követik egymást a szívet melengető derült napok, illetve még próbálkozik a tél – valamilyen formában visszajönni.

Nos, Sándor-József névnapjának ünneplése körül már melegek jönnek – kivétel akkor adódik, amikor a meteorológia azt jelzi, hogy néhány napig hideg idő várható.


A kert földjét először is meg kell szabadítani a gaztól. Ehhez a tevékenységhez gereblye, ásó és kapa is szükséges. A száraz indákat először össze kell gyűjteni, majd szemeteszsákba pakolni.

Ezután talajlazítás következik – ásóval. Ez a test minden porcikáját megmozgatja, majd veteményezés, palántakiültetés, virágágyás elkészítése következik: aszerint, hogy ki mit szeretne látni a kertjében.


Nem árt, ha a kertben van vízvezeték, vagy más vízvételi lehetőség: sajnos manapság az égből jövő csapadék nem mindig elegendő a növények növekedéséhez – ajánlja a magro.hu. 

Az sem árt, ha a kerttulajdonosok megvizsgálják, hogy minden madárnak jut-e elegendő hely, illetve gondoskodnak arról, hogy a házi kedvencek (macskák) ne tudják elérni a már tanyát vert rigók, cinkék odúját, fészkét. A madarak nagyon hasznosak, hiszen elpusztítják a növényeket károsító rovarokat.

Magágyások elkészítése

Vetőmagokat a tavasz folyamán bármelyik hipermarketben lehet venni. De vásárláskor érdemes megnézni a csomagoláson a vetőmag lejárati idejét (érvényességét) és a töltősúlyt. Lehetséges ugyanis, hogy egy olcsónak látszó zacskóban feleannyi súlyú termék van, mint a pár forinttal drágább zacskóban. 

A korai zöldségek magjának vetésével érdemes kezdeni, 1–1,2 méter széles alakítsák ki az ágyásokat, a sorokat 20-25 centiméteres távolságra kell meghúzni. Érdemes tépősalátát, retket, illetve hagymát vetni.

A korai karalábé 10-15 cm, a borsó 30-40 cm-es sortávolságra ültessék. Érdemes a vetőmag méreténél (átmérőjénél) 2-3-szor vastagabb földréteggel betakarni az elvetett magokat: részben azért, hogy védjék az időjárás viszonttagságaitól, illetve a madarak elől, hiszen ők is előszeretettel csipegetik a magokat.

Akinek díszkertje van

Amennyiben valaki a veteményes kert mellett díszkeretet is kialakított, ó ha tudja, hogy az enyhe időjárás beköszöntével elkezdheti a rózsabokor metszését is. Menet közben az elszáradt beteg részeket el kell távolítani. A fagytól károsodott növényeket  a föld fölött vágjuk vissza. Ügyeljenek arra, hogy úgy kell visszavágni az ágakat, hogy a rügy kifelé nézzen. Erre azért van szükség, hogy akadálytalanul növekedhessenek az új hajtások.

Ilyenkor kell megszabadítani a futórózsákat, a rózsalugasokat is a száraz, elöregedett ágaktól. Az őszi virághagymák is hamarabb ki fognak hajtani, őket locsolni is kell, úgy szebben fognak mutatni a kertben.

Palánták

Aki palántát nevelt, a tartósan jó idő beálltával biztonsággal kiültetheti (paradicsom, paprika, stb.) a kertjébe. Amennyiben fagyos idő várható éjjelre, érdemes ideiglenes takarást készíteni fóliával, és azt néhány erős téglával rögzíteni, hogy ne fújja el a szél.

Gyümölcsfák és bokrok

Akinek van néhány gyümölcsfája, jó, ha minél hamarabb elvégzi rajta a metszést. A gyakorlott gazda szeme látja, hol fakad rügy, s azt az ágat – a bőséges termés reményében – meghagyja. Ugyanezt kell tenni a bogyótermő bokroknál, illetve díszbokroknál is – még a napidoktor.hu is ezt ajánlja.

 

 

Kapcsolódó Cikkek