2020. április 01., szerda
Hugó

Életmód

Telefonos segítség az egészségügyben dolgozóknak

A pszichológusok is igyekeznek segíteni, és könnyíteni a frontvonalban lévő egészségügyi dolgozó kollégáik munkáján. Call for Help néven krízisvonalat működtetnek az egészségügyi személyzet részére, amely a Végeken Egészséglélektani Alapítvány, valamint a pszichológus, pszichiáter, mentálhigiénés szakemberek és telefonos önkéntesek összefogásával jött létre.

– A 06-1-770-7333-as szám 24 órában ingyenesen hívható mindazok számára, akik a betegellátás során fáradtnak, lehangoltnak, kiégettnek érzik magukat. Az egészségügyi személyzet talán soha nem látott kihívással néz szembe a koronavírus kapcsán. A fent említett szám éjjel-nappal elérhető, hamarosan talán csetfunkcióval is bővül. Nem véletlenül krízisvonal a neve, akut problémák esetén gyors beavatkozást tesz lehetővé. Hosszabb távú pszichoterápiás ellátásra is tudják irányítani a hívókat, és más, a profilhoz illően megfelelőbb telefonos szolgáltatást is tud ajánlani a Call for Help csapata – foglalta össze Hal Melinda pszichológus, a Call for Help egyik önkéntese.


Hal Melinda pszichológus

– Általában elmondhatjuk, hogy a fizikai leterheltség összefügg a lelki problémák kialakulásának kockázatával. A kialakult veszélyhelyzet önmagában szorongást keltő, ismeretlen. Éppen ezért gondolunk a nem az egészségügyben dolgozókra is, számukra a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének számát ajánljuk, a 06-1-116-123-at. Fiatalok, gyermekek is szoronghatnak a kialakult, folyamatosan változó helyzetben, akiknek elsősorban a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány ingyenes hívását teszik lehetővé a 06-1-116-111-es telefonszámon.

Karanténnaplót ír a mentős

(Képünk illusztráció, Fotó: Profimedia)

A „tűzvonalban” dolgozó mentősökre is érvényes a karanténszabály, vagyis aki a védőfelszerelés ellenére mégis közvetlenül érintkezik Covid-19-cel megfertőződött beteggel, egy darabig „kivonja magát a forgalomból”, és karanténba vonul. Dávidot felesége és kislánya várja otthon, ám két hétig biztosan csak telefonon és online tudják tartani a kapcsolatot, hiszen most ő is karanténban van. – Hála a rengeteg barátnak és segítőkész idegeneknek, egy airbnb-lakásban töltöm a karanténidőszakot, hogy a családomat ne sodorjam veszélybe. A kislányom szerencsére ebből nem sokat fog érzékelni, hiszen a hivatásomból kifolyólag természetes számára, hogy apa akár napokig nincs otthon. A feleségem tartja addig otthon a frontot – mesélte Messengeren Dávid. – Most muszáj elfogadnom ezt a kényszerhelyzetet, pedig mennék már szívesen vissza a mentőkocsira. Helyette a szakdolgozatomat fogom írni, hogy lekössem magam, és belekezdek egy karanténnaplóba is.

Kapcsolódó Cikkek