2020. április 08., szerda
Dénes

Belföld

Több mint kétmillió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani

Akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani Magyarországon az Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. birtokában lévő alapanyagból – írta a Világgazdaság csütörtökön.

A tiszavasvári székhelyű cég állítja elő azt a hatóanyagot – a hidroxiklorokvin-szulfátot -, amelynek a kivitelét a kormány fél évre megtiltotta. A cégnek van körülbelül négy tonna ebből a maláriaellenes hatóanyagból, amely a kínai és olasz tapasztalatok szerint a koronavírus-terápiában eredményesen alkalmazható, s egyedi importtal sem beszerezhető. Ez a mennyiség mintegy 20 millió darab 200 milligrammos tabletta gyártására elegendő, ami több mint 2,2 millió beteg kezelését biztosítja. Ezért döntött úgy a kormány, hogy megtiltja a koronavírus-betegek gyógyításához használt alapanyag kivitelét. Bár Magyarország a világon az egyik legnagyobb exportőre ennek az alapanyagnak, a kormány most a lakosság védelme, gyógyszerellátásának biztosítása érdekében leállította a kereskedelmet.


Philippe Gautret francia orvos és munkatársai egy kis esetszámú, de jelentős klinikai vizsgálat alapján a napokban közölték, hogy ez az alapanyag hatékonyan csökkenti a koronavírus-terhelést a fertőzött betegekben. A vizsgálat hatodik napján a kezelt betegek 70 százalékánál már nem lehetett kimutatni a vírust – ismerteti a Világgazdaság.

Kapcsolódó Cikkek