EUR: 363,20 Ft
CHF: 343,64 Ft
2020. április 01., szerda
Hugó

Sport

Tokió 2020 – Egyre halványabban lobog az olimpiai láng

Nő az olimpia halasztását követelők tábora. Szlovénia és Norvégia még csak szorgalmazta a halasztást, míg Kanada bejelentette, hogy nem megy Tokióba, ha az eredeti időpontban lesznek a játékok.

EPA/KIMIMASA MAYAMA

 

Képalá: Idén csak melegedni fognak az olimpiai lángnál?


A Kanadai Olimpiai és Paralimpiai Bizottság egyértelműen kijelentette, hogy nem küld sportolókat Tokióba, ha a július 24-én kezdődnek a játékok. Arra kéri a NOB-ot, hogy egy évvel később rajtoljon az olimpia. Ausztrália is a 2021-es rendezést támogatja, annál is inkább, mert az utazási és egyéb korlátozások miatt eleve tarthatatlan a helyzet, és nem tudnának csapatot összeállítani Tokióra az eredeti időpontra.

A NOB vasárnapig azon az állásponton volt, hogy nem kíván foglalkozni a tokiói olimpia esetleges elhalasztásával, noha világszerte egyre többen – szervezetek, szövetségek, sportolók – kérték. Thomas Bach, a NOB elnöke vasárnap este viszont már azt jelentette be, hogy négy héten belül döntenek a játékok sorsáról, ebben az időszakban a koronavírus-járvány miatt számításba veszik az esetleges halasztást is, de az olimpia törlése nincs napirenden.


Abe Sindzó japán miniszterelnök tegnap először beszélt a tokiói olimpia esetleges elhalasztásáról.

EPA/KIMIMASA MAYAMA

Képalá: Hiába a remek óra, Tokióban nem tudják megmondani a pontos időt

Háromrészes vészforgatókönyv

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint a következő négy héten belül végleges döntés születik a  veszélybe került tokiói  játékokról, melynek elhalasztása esetén a dpa német hírügynökség szerint három forgatókönyv létezik.

1. Az olimpiát idén ősszel rendezik meg, úgyis több kritika érkezett a tokiói nyári hőség miatt. Igaz, kérdéses, mennyit veszít őszig intenzitásából a koronavírus-járvány. Ráadásul, a gazdag amerikai tévétársaságok vélhetően nem szívesen egyeznének bele ebbe, amikor a nagy helyi sportok uralkodnak.

2. Egy évvel halasztják el, ezzel időt nyernek, és a járvány terjedését meg lehet állítani. Igaz, a versenynaptárt módosítani kell, mert jövő nyáron rendeznék Fukuokában a vizes, az amerikai Eugene-ban pedig az atlétikai vb-t, melynek 2021-re történő halasztását már jelezték.

3. Elvben előfordulhat az is, hogy Tokiót 2022-re halasztják. A NOB-nak azonban nehéz lenne kezelnie, hogy ugyanabban az évben nyári és téli olimpia is lenne, a 2022-es téli játékokat ugyanis Pekingben rendezik. A helyzetet tovább nehezíti, hogy 2022 végén, Katarban labdarúgó-világbajnokság lesz.

 

Ronaldo fizetése is csökkent

A spanyol labdarúgóbajnok Barcelona játékosai beleegyeztek, hogy a koronavírus-járvány miatt a klub csökkentse a fizetésüket, írta a spanyol AS. Az olasz Juventus is hozott hasonló intézkedést. Az újság szerint a torinói gárdánál 20-30 százalékkal vették vissza a futballisták fizetését. Cristiano Ronaldo, aki idényenként 30 millió eurót keres, de most be kell érnie 10 millióval kevesebbel.

Kapcsolódó Cikkek