2020. április 01., szerda
Hugó

Sport

Tokió 2020 – Elhalasztották a nyári olimpiát

Győzött a józan ész, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalosan is bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztják a tokiói játékokat. Legkésőbb 2021 nyarán lesz a 2020-as olimpia.

Thomas Bach, a NOB elnöke és Abe Sindzó japán kormányfő tegnap telefonon egyeztetett és a járvány miatt kialakult kiszámíthatatlan helyzetre hivatkozva, valamint az Egészségügyi Világszervezettől kapott legfrissebb tájékoztatás alapján döntött a halasztás mellett.


Képalá: Lángot még hosszú ideig láthatják a japánok, ám a játékokra még várni kell

– Én javasoltam a halasztást, és Bach úr száz százalékig egyetértett velem. Így sportolók is fel tudnak készülni, és a nézők, szurkolók sem lesznek veszélyben – közölte a sajtóval Abe Sindzó, miközben majd ezerfős tömeg bámulta Fukusimában az olimpiai lángot.


Az elmúlt hetekben – sportolók, szövetségek, politikusok mellett – egyre több olimpiai bizottság jelezte, hogy a halasztás a legjobb megoldás. A NOB a nyomás ellenére kivárt, mondván nem kell kapkodni, májusban is lehet határozni a módosításról, és a japán szervezők is rendszeresen úgy foglaltak állást, hogy tartják magukat az eredeti időponthoz. Az olimpiát idén július 24. és augusztus 9. között rendezték volna meg.

Újra varrják a kabátot

– Várható volt ez a lépés – nyilatkozta a Lokálnak Udvarhelyi Gábor, a vívók szövetségi kapitánya. – Most újabb munka vár a nemzetközi szakszövetségekre, át kell szabni a versenynaptárt, dönteni kell az elmaradt kvalifikációs versenyekről, és nekünk is bőven lesz dolgunk a csapatkijelöléssel.

Sós Csaba, az úszók kapitánya az idén őszi rendezésnek örülne, de ennek nincs sok esélye, még nincs időpontja az olimpiának. Addig is nagyon sok kérdést kell tisztázni, „nem a gombokat, az egész kabátot újra kell varrni”.

Kapcsolódó Cikkek