2020. március 29., vasárnap
Auguszta

Extra

Újabb szállítmány érkezett: 3 millió maszk, 100 ezer teszt, 86 lélegeztetőgép

Újabb egészségügyi szállítmány érkezett kedden a kora reggeli órákban Budapestre. A repülőgép többek között 86 lélegeztetőgépet, 100 ezer védőruhát, 100 ezer pár kesztyűt, 100 ezer koronavírus-tesztet és több mint 3 millió orvosi maszkot hozott Magyarországra. A létfontosságú szállítmánnyal megrakodott vasmadarat Orbán Viktor fogadta.  

„Befutott a keleti portyázók újabb szállítmánya. Több mint 3 millió maszk, 100 ezer teszt, 86 lélegeztetőgép Kínából” – fogalmazott tegnap reggel Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán, aki  a repülőtéren várta a Suparna Airlines Kínából érkezett repülőgépét, a fedélzetén közel 70 tonnányi orvosi eszközzel és egészségügyi védőfelszereléssel. A Suparna légitársaság charterjárata háromnapos – beleértve a hétvégét is – előkészítés után helyi idő szerint hétfőn délután szállt fel Sencsenből. A Boeing–747-es óriásgépet Orbán Viktor miniszterelnök, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és Tuan Csie-lung, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete fogadta a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.


A teljesen megrakodott repülőgép egyebek mellett 86 lélegeztetőgépet, 100 ezer védőruhát, 100 ezer pár kesztyűt, 100 ezer koronavírus-tesztet és több mint 3 millió orvosi maszkot hozott Magyarországra. A nehéz helyzetben a kínaiak biztosítottak minket a támogatásukról, hiszen a szállítmányon a „Hajrá, Magyarország!” felirat állt. Az eszközök beszerzését az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízása alapján a Semmelweis Egyetem bonyolította le, gyors leszállításukat pedig a magyar és a kínai szervezetek, hatóságok és vállalatok szoros együttműködése tette lehetővé.

A létfontosságú termékeket hazai egészségügyi intézmények használhatják fel elsősorban az orvosok és ápolók védelmére, valamint az ellátásra szoruló betegek kezelésére. A kormány továbbra is mindent megtesz az egészségügyi védekezéshez szükséges készletek növeléséért. A közeljövőben újabb, orvosi eszközöket és védőfelszereléseket tartalmazó szállítmány érkezik Kínából Magyarországra. Orbán Viktor miniszterelnök korábban elmondta, hogy eszközöket beszerezni keleten lehet, az ország óriási tételeket kötött le, a szállítmányok folyamatosan érkeznek, több mint tíz repülőgép-szállítmányt várnak.MTI/Kovács Tamás

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Nincs kézfogás, inkább könyökös üdvözlés fotó: Facebook

Orbán Viktor fotó: Facebook


MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó Cikkek