EUR: 363,20 Ft
CHF: 343,64 Ft
2020. április 01., szerda
Hugó

Életmód

Veszélyhelyzetben az erő jele, ha merünk segítséget kérni

Bár folyamatosan azt halljuk és kommunikáljuk a közösségi oldalakon is, hogy figyeljünk egymásra, legyünk empatikusak, ez a gyakorlatban nehezen megy. Ahhoz, hogy az empátiát ne csak fejben vagy írásban, hanem a hétköznapokban is alkalmazni tudjuk, fontos a tudatosság. 

A 24 órás együttélés, a kevesebb bevétel és a vásárlási szokások kényszerű megváltozása sok mindent kihoz az emberekből, amire álmukban sem gondoltak. Mindenki pontosan tudja, hogyan kellene viselkednünk egymással, kinek mi lenne a teendője.


Profimedia

Amit nehéz belátni

Ha az utcán szépkorúakat látunk, megy a kommentálás, hogy miért nem maradnak otthon. Miért nem kérnek segítséget? – Lehet, hogy azért, mert nem tudnak kérni, hiszen az idősebb generáció számára fontos, hogy az önállóságukat megőrizzék, hogy ne legyenek kiszolgáltatottak – magyarázta Hal Krisztina gondozó. – Ugyanakkor most muszáj nekik is megtanulniuk kérni, de fontos az is, hogy úgy ajánljuk fel a segítséget, hogy ne sértsük meg az emberi méltóságot, és ne ítélkezzünk, mert amikor például  egy 68 éves asszony megy bevásárolni a 90 éves édesanyjának, akkor ő – a saját értelmezésében – a nála idősebb szerettét védi. A társadalom eddig úgy működött, hogy aki segítséget kér, az gyenge, aki pedig gyenge, az életképtelen. Nehéz belátni, ha valaki a képességeinek vagy lehetőségeinek határához érkezett. Azt kellene gyakran a szépkorúaknak elmondani, hogy veszélyhelyzetben az erő, a bölcsesség és a bátorság jele, ha valaki mer segítséget kérni. Az elmagányosodás ellen – ha van még energiánk – beszélgessünk velük, és elfogadó, szeretetteljes kommunikációs jelzést közvetítsünk az idősebbek és egymás felé is.


Profimedia

Kiélezett helyzetek

A házasságokat is próbára teszi ez a nehéz helyzet, amit mindenki a saját személyiségével és sérelmeivel él meg. Fogadjuk el, ha a feszült állapotokat, kiélezett élethelyzeteket nem tudjuk azonnal a megfelelő módon kezelni. Ennek az is az oka, hogy az eddig bevált megoldások most csődöt mondanak. Lényeges, csak a legégetőbb nehézségekre koncentráljunk, ne a régi sérelmeket hánytorgassuk fel. Nem biztos, hogy mindenkinek pozitív házassági terápia lesz a vesztegzár, hiszen lesznek olyan kapcsolatok, amelyek most esnek majd szét.

 

Empatikus kéziszótár

Profimedia

Használjuk gyakran ezeket a szavakat, kifejezéseket:

  • El fog múlni!
  • Jól csinálod.
  • Köszönöm a türelmedet.
  • Ne haragudj, hogy indulatos voltam.
  • Megértelek.
  • Miben tudok segíteni?
  • Szükséged van valamire?
  • Jól csinálod!
  • Túl leszünk rajta!
  • Vigyázzunk egymásra!

Kapcsolódó Cikkek