2020. március 29., vasárnap
Auguszta

Egyéb Debrecen

Veszélyhelyzeti Alapot hozott létre az egyetem

A Debreceni Egyetem Szenátusa elektronikus szavazáson döntött a koronavírus elleni hatékony fellépést biztosító Veszélyhelyzeti Alap létrehozásáról, melynek segítségével több száz millió forint áll rendelkezésre a rendkívüli járványügyi és ellátási kiadások finanszírozására.

Százmilliókat csoportosít át a járvány elleni küzdelemre a Debreceni Egyetem Fotó: www.unideb.hu

Március 18-án a Debreceni Egyetem Szenátusa elektronikus szavazáson – ötvenkilenc igen szavazat és egy tartózkodás mellett – támogatta a Veszélyhelyzeti Alap létrehozását. Az alap 650 millió forintos kerettel jött létre, a pénzt az egyetem nem egészségügyi területekről származó bevételeiből biztosítják. A összegből a járványügyi rendkívüli kiadásokat, így például a szükséges szubintenzív és intenzív ellátások kialakítását, a megfertőződött emberek kezeléséhez szükséges gépek, lélegeztetőgépek, eszközök beszerzését, valamint a védőfelszerelések, speciális gyógyszerek és vírustesztek költségeit finanszírozzák.

illusztráció: TraDoc-Army

A járványügyi védekezéshez a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és több vállalkozás önként ajánlotta fel a segítségét több tíz millió forint értékben. Akadnak, akik eszközökkel, védőfelszerelésekkel járulnak hozzá a járvánnyal kapcsolatos munkához.


Az egyetem célja, hogy hatékonyan részt vegyen a vírus terjedésének megakadályozásában, minden eszközzel lassítsa a világjárvány debreceni és régiós tömeges megjelenését, és szükség esetén rendelkezésre álljanak a kapacitások a nagyszámú beteg fogadására.

Elsők között léptek

Az egyetem a veszélyhelyzet kihirdetése után az elsők között hozta meg a szükséges döntéseket. Járványügyi tervet készített, elhalasztották a sürgősséget nem igénylő beavatkozásokat és orvos-beteg találkozókat, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban pedig helyiségek átalakításával, gépek, berendezések beszerzésével, ellátások átszervezésével növelték az ellátási kapacitásokat és a dolgozók védelmét.

Továbbá példát ad arra, hogy egy világjárvány megelőzésében is érhet el sikert egy jól működő helyi közösség, amely egymást és a mindenki számára fontos ügyeket támogatja, biztosítja a szükséges szakmai feltételeket.


Tartsuk be a szabályokat!

Az intézmény vezetése arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyén szintjén is mindenki hozzájárulhat a sikeres védekezéshez, ha betartja a higiéniai ajánlásokat, kerüli a tömeget és csökkenti a személyes érintkezéseket. Mindez a személyes jelenlétet igénylő munkavégzés, bevásárlás mellett is fontos.

 

Kapcsolódó Cikkek