EUR: 356,33 Ft
CHF: 336,29 Ft
2020. március 29., vasárnap
Auguszta

Egyéb XIII.kerület

Vigyázat, csalók!

A járványtól való félelmet igyekeztek kihasználni azok a csalók, akik egy újlipótvárosi olvasónkat próbálták volna rászedni. A szakértők szerint a járvány új ötleteket adott a bűnözőknek.

Újlipótváros – Az egészség iránti aggodalom mindig remek lehetőséget adott  a csalóknak arra, hogy megpróbálják megtéveszteni a jóhiszemű embereket. A Hegedűs Gyula utcából írta egy olvasónk:


„A múlt pénteken délelőtt megkerestek telefonon. A koronavírusra hivatkozva a jövő hétre időpontot akartak egyeztetni velem egy teljes körű állapotfelmérésre, amit most 90 ezer forint helyett ingyenesen vehetek igénybe. Az egész csak egy órát igényel. Nem vártam meg, hogy hova kellene mennem, mert már az elején leszögeztem, hogy ez engem nem érdekel” – olvasható üzenetében.

A bűnözők most is a leginkább érintett korú, tehát az idős embereket próbálják rászedni (fotó: Lokál archív)

Olvasónk jól tette, hogy lecsapta a telefont, és azt is, hogy történetét megosztotta velünk.  Lakatos Tibor, az operatív törzs központi ügyeletének vezetője azt mondta, csalók és nyerészkedők különböző hamis ígéretekkel keresik meg főleg az időseket, és fertőtlenítőszereket, fertőtlenítő takarítást kínálnak. Jelezte, több ilyen bejelentést is kaptak, ezért a rendőrség folyamatosan figyeli az ilyen jogellenes cselekményeket.


 

Vírustesztekkel is trükköznek

Mostanában azzal a történettel hívják fel ezek a csalók az idős embereket, hogy az unokájuk megfertőződött a vírussal, ezért pénzre van szükségük. Ezt keverik egy másik csalási módszerrel, amikor vírusteszteket kínálnak a hiszékeny embereknek.

Az úgynevezett unokázós csalók is alkalmazkodtak a koronavírus-járványhoz – mondta Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója egy rádiós műsorban.

 

Jelentsük a rendőrségnek!

Minden esetben jelenteni kell a csalók kísérletét is, hiszen a rendőrök fontos információkhoz juthatnak a laikusok számára lényegtelen részletekből. Ilyen például, hogy a telefonba milyen háttérzajok szűrődtek be.

Kapcsolódó Cikkek