EUR: 345,34 Ft
CHF: 320,46 Ft
2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Belföld

A biztonságos vizsgázást szolgálják a módosított feltételek

Az érettségi vizsgák megszervezése nem sért oktatási jogot, a köznevelési államtitkár által ismertetett feltételek a biztonságos vizsgázást szolgálják – állapította meg Aáry Tamás Lajos oktatási ombudsman az MTI-hez csütörtökön eljuttatott összegzésében, amelyben a koronavírus-járvány miatt megváltozott feltételeket tekintette át.

Aáry Tamás Lajos kiemelte: az érettségi megszervezéséről szóló döntést folyamatosan segítették a járványügyi szakemberek, az akciócsoportok és az operatív törzs. A járványügyi szakemberek csütörtökig bezárólag is az érettségi vizsgák mielőbbi megtartását javasolják.


Rámutatott: a különleges jogrend keretén belül hozott rendelkezések azt szolgálják, hogy az érettségi vizsgák megfeleljenek az alaptörvény rendelkezéseinek, biztosítsák a művelődéshez való jogot a köznevelésben és a felsőoktatásban is, és érvényesüljön az esélyegyenlőség. A fogyatékossággal élők jogait biztosítja az a rendelkezés, hogy a sajátos nevelési igényű tanulók szóbeli vizsgát tehetnek – rögzítette.

Kiemelte: a köznevelési államtitkár által ismertetett feltételek a biztonságos vizsgázást szolgálják, amellyel védik a tanulók és a tanárok egészségét, biztonságát és méltóságát.


Hozzátette: a kormány rendeletében alapos indoknak nevezte a kijárási korlátozás szempontjából a vizsgázást, a közlekedési vállalatok különleges megoldásokkal segítik a vizsgák lebonyolítását, a rendőrség pedig segíti a forgalmat az iskolák környékén.

A biztos hangsúlyozta: a tanulók bármikor dönthetnek úgy, hogy mégsem vizsgáznak, e döntésüket nem kell indokolniuk. A felelős döntésükhöz minden információ a rendelkezésükre áll – hangsúlyozta elemzésében.

Aáry Tamás Lajos kiemelte: az érettségi vizsgák megszervezése nem sért oktatási jogot. A járványügyi szakemberek javaslatai alapján született feltételek mindegyike az élet, testi épség, egészség védelmében született, ezek betartása minden résztvevőnek elemi érdeke.

Megjegyezte: a 2020-as érettségi vizsgák megszervezésére olyan körülmények között kerül sor, amelyre nem volt példa a második világháború óta. Tanárok, diákok és szülők, tankerületek, kormányhivatalok és minisztériumok szoros és felelősségteljes együttműködésére van szükség, hogy sikeresek lehessenek az érettségik. Orvosok, kutatók segítik folyamatosan a döntéshozókat, rendőrök, busz- és villamosvezetők munkája támogatja a diákokat – közölte.

Az oktatási jogok biztosa reményének adott hangot, hogy a diákok is tudják, milyen sokan vannak mellettük, segítik, támogatják őket a sikeres érettségi és felvételi vizsga érdekében. “Mindannyian tudjuk, hogy különleges generáció az övék, megérdemelnek minden segítséget és támogatást, és bízhatnak bennünk, mert mi is bízunk bennük” – fogalmazott Aáry Tamás Lajos.

Kapcsolódó Cikkek