EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Életmód

Alkossanak, rajzoljanak együtt!

 A rajzolás ősidők óta az egyik legérdekesebb önkifejezési forma. Mint tudható, a spanyolországi altamirai barlang tele volt rajzokkal, emberőseink így akartak üzenni a jövőnek.

A mai gyerekek rajzolnak mindenhová: homokba, házfalakra, de leginkább papírlapokra, illetve rajzlapokra, mikor mit adnak eléjük. A négy fal között töltendő időt színesebbé tehetik – és ez szó szerint értendő – akkor, ha színes ceruzákat adnak a kisgyermek kezébe és vagy füzetet, vagy rajzlapokat, vagy írólapokat adunk számára és arra kérik, hogy szabadon rajzoljon, ami éppen eszébe jut.


A színes ceruzák szerepe

A kicsik nagyon szeretik a szabad rajzolást: szívesen kanyarítanak karikát, a szögleteket, kockákat, vonatot, virágszirmokat, háromszöget, vagy éppen színes cikkcakkokat, pöttyöket is kedvelik. Megrajzolnak mindent, amit a környezetükben látnak, csak éppen nem mindig eredeti színekkel. Tehát a napocska, vagy a holdtündér nem mindig sárga lesz, hanem piros, vagy zöld színű, a felhők sem mindig kékülnek, hanem fekete színt kapnak. A gyermekek jól látják a világot, mert a kék és opálos felhő feketévé tud változni, hogy ha vihar közeleg. A villámok sárga színt kapnak, de ha villámcsapás után tűz lesz belőle, akkor pirossal rajzolják meg.


Az embereket pálcikával jelölik, a házakat hosszanti és keresztbe csíkos vonalakkal: a lényeg az, hogy a gyerekek fantáziájára rá kell bízni, hogy mit akarnak kifejezni. A virágszirmok ábrázolása bonyolultabb, de szívesen rajzolnak ilyesmit a csemeték. Nem kell más hozzá, mint egy adag puha színes ceruza (nem tustoll). Aztán, amikor készen vannak, szeretik az egészet összefirkálni és újra kezdeni az ábrázolás feletti gondolkodást. Számos internetes oldal is ad ötleteket kicsiknek és nagyoknak, hogy ha már belejöttek a műveletbe, akkor mit érdemes rajzolni – például a pinterest.com.

Homokvár és homokba rajzolás

Ha jön a melegebb idő, akkor a kertben a homokozóban is lehet rajzolni. A homokvár megépítése melletti területet kinevezhetik a „rajz hazájának is”. Azt a felületet mindig könnyebb kisimítani és újrarendezni a figurát. Ha a macska is rámegy a kert homokjába rajzolt képre,, érdekesebbé és valóságosabbá válik a díszítés az állati talpnyomokkal. De adhatnak a gyereknek külön feladatot, hogy egy vázát miként rajzolna le élethűen. Ez is érdekli a kicsit. Felnőttnek és gyereknek egyaránt hasznos időtöltést jelent a fantázia eme sokoldalú fejlesztése. Öröm az alkotásban közösen töltött idő.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megérkezett a Bisztrónyúlba a koviubi-szett

    Megérkezett a Bisztrónyúlba a koviubi-szett

    A háziasszonyok dolgát megkönnyítik az előre, szettbe csomagolt alapanyagok. A húsleveszöldség csomag régi motoros a piacon, de ahogy beindul a gyümölcsszezon, több helyen lehet kapni előre összeállított gyümölcsleves, vagy gyümölcssaláta csomagot.

  • A borsmenta tea jótékony hatásai

    A borsmenta tea jótékony hatásai

    Találós kérdés: a kertben termesztve sajátos illatot áraszt. frissen szedve nagyon jól tudja ízesíteni az ételt. Teaként frissít:, mi az? Egyszerű a válasz, mégis nehezen találják ki, hogy a borsmentáról van szó.