EUR: 350,58 Ft
CHF: 331,54 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Belföld

Biztonságos az idei érettségi

Hétfőn, biztonságos körülmények között megkezdődnek az érettségik. Maruzsa Zoltán államtitkár ismertette, hogy milyen intézkedések mellett zajlanak majd a vizsgák. Müller Cecília országos tiszti főorvos pedig arra kérte az érettségizőket, tartsanak be minden higiénés előírást. 

Profimedia

– Továbbra sem történt olyan esemény, ami miatt az érettségik halasztására lenne szükség. A járvány kontroll alatt van, a napi fertőzések száma alacsony – kezdte tájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, aki hangsúlyozta: visszalépésre a vizsga napján is van lehetőség, a helyzetre való tekintettel ez semmilyen szankcióval nem jár.


Az államtitkár az érettségikre vonatkozó biztonsági előírásokról is beszámolt. Mint ismert, a kormány rendelete szerint idén csak írásban zajlanak az érettségik, a tanulók pedig maximum tízen tartózkodhatnak egy teremben, betartva a másfél méteres távolságot. Az állami tartalékokból mindenki számára maszkot, a tanároknak pedig kesztyűt is biztosítanak a vizsgák során, melyeket a mai nap folyamán vehetnek majd át az intézmények. Az épületek tisztaságát is ellenőrzik a napokban, valamint kihelyezik a szükséges kézfertőtlenítőket. Az iskolákban a vizsgák alatt is rendszeres lesz a takarítás.

Az érettségi felügyelete alól mentesítést kaptak az idősebb, valamint a krónikus betegséggel küzdő pedagógusok. A javítás pedig mindenki számára biztonságban zajlik majd, hiszen a dolgozatokat 24 órás elzárás után veszik kezükbe a tanárok, a vírus pedig ennyi idő alatt elpusztul.


Az első héten 9 órakor kezdődnek majd a vizsgák, azért, hogy a diákok a közlekedés során elkerüljék a reggel munkába induló tömeget. – A tömegközlekedés terén arra lehet számítani, hogy a vizsgák kezdete előtti időszakban sűrűbben járnak majd a közlekedési eszközök – tette hozzá Maruzsa, aki elmondta: arra számítanak, hogy a vizsgázók nagy része autóval érkezik, ezért a forgalmi fennakadás elkerülése érdekében az intézmények előtt és a köztereken rendőrök segítik majd a közlekedést.

– Biztos vagyok abban, hogy ilyen körülmények között  biztonságos érettségit tudunk szervezni – mondta az államtitkár, aki hozzátette: a külföldről érkező érettségiző diákokat Magyarország be fogja engedni.

Érettségi számokban

  • 84 ezer 284 diák kezdi meg a vizsgákat hétfőn (97 százalék)
  • 2455-en önként léptek vissza (3 százalék)
  • 422 ezer 455 tanulói maszk áll rendelkezésre, a tanároknak pedig 147 ezer 075 maszk és ugyanennyi pár kesztyű
  • 1144 helyszínen zajlanak majd az érettségik
  • 941 ezer 335 feladatlap készült, mely összesen 12 millió oldal,
  • 4400 biztonsági tasakban és 7495 dobozban tárolják ezeket
  • 6 nap alatt 26 teherautó szállítja a feladatlapokat a 189 járási hivatalba

A diákok is tartsák be az előírásokat

Müller Cecília háláját fejezte ki a diákoknak, szüleiknek és pedadógusoknak, hogy ebben a nehéz helyzetben is azon vannak, hogy sikeresen lezajlódjanak az idei érettségik. Az országos tiszti főorvos kéri a vizsgázókat, hogy minden higiénés előírást tartsanak be.

– Örömteli találkozások most nem igen jöhetnek létre, hiszen a távolságtartás most is érvényes. (…) Ne feledkezzenek meg a rendszeres, alapos, szappanos kézmosásról sem. Használják azokat a fertőtlenítőket, melyeket biztosítanak az intézmények, és ne osszák meg azokat a tárgyakat, amelyeket ilyenkor be szabad vinni. Mindenkinek legyen saját eszköztára, amit az érettségi során fel tud használni. (…) Ha valakit megnyugtat a védőeszközök használata, használja, de erre nincsen külön szüksége, a lehetőség viszont meglesz rá – hangsúlyozta Müller Cecília, aki hozzátette: most a csoki és egyéb élelmiszereket se osszák meg egymással a vizsgázók.

Varga Mihály: Mindenhol felkészültek az érettségi biztonságos lebonyolítására

– Az idén a középiskolai ballagások elmaradnak, sok helyen virtuális búcsúzásra készülnek a tanárok és a diákok. Ami a legfontosabb, az érettségi vizsgákat letehetik a végzősök. Szülőként is tudom – hiszen harmadik gyermekem érettségizik –, hogy milyen fontos ez a megmérettetés. Az országban felkészültek mindenhol, hogy biztonságosan lebonyolítsák a vizsgákat. A járványhelyzet új időszámítást indított az iskolákban, amely többletmunkát és alkalmazkodást kíván a diákoktól, a szülőktől és a pedagógusoktól. Köszönet érte! Ha folytatjuk a fegyelmezett védekezést a járvánnyal szemben, akkor hamarosan visszatérhet az élet az iskolákba – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter videójában.

Kapcsolódó Cikkek