2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Belföld

Csokonai, trigonometria és a trianoni békeszerződés az M5 műsorán

Csokonai Vitéz Mihály, trigonometria és a trianoni békeszerződés lesz a téma az M5 csütörtöki oktatási sávjában, amellyel a csatorna az otthon tanuló diákoknak igyekszik segíteni – közölte az MTVA sajtóosztálya szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint csütörtök reggel 8 órakor kezdődik az Alsós – Sulikalandok, amely ezúttal a 3-4. osztályosoknak szól. A harmadikosok a szorzást, a negyedikesek pedig az osztást gyakorolhatják.


A Felsős című műsort ezúttal elsősorban a 7-8. évfolyamon tanulók figyelmébe ajánlják. A 8.30-kor kezdődő, nyolcadikosoknak szóló adás több tantárgyat is felölel: biológiából az emberi test szöveteiről lesz szó, a földrajzos percekben a Föld övezetességével, a történelmi részben pedig a II. világháború utáni Európa kialakulásával és berendezkedésével foglalkoznak. A hetedikes magyar nyelv- és irodalom keretében a megbeszélésről, mint kommunikációs formáról Papp Zoltán magyartanár szolgál majd érdekes információkkal, majd történelemből Leninről és kommunista diktatúráról tudhatnak meg többet a 7. osztályosok. Ezt követően nyolcadikos matematika következik, ahol a racionális számokkal és a négyzetgyökkel foglalkoznak. A művészet jegyében Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című műve kapcsán Kircsi László zenetörténész mesél az orosz zeneszerzőről a hetedikeseknek, sőt, el is játssza egy-egy zeneművét. Majd szintén több tantárggyal foglalkoznak egy adáson belül: biológiából az alvás fontosságáról és mechanizmusáról tudhatnak meg többet a nyolcadikosok, földrajzból a világ működését meghatározó infrastruktúráról beszélgetnek, a történelmi részben pedig a Kádár-rendszer megszilárdulásáról lesz szó – írták.

Hozzátették: 11.30-tól a megszokott módon a nyelvtanuláshoz nyújtanak segítséget, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg spanyolul.


Érettségi műsorukat 12.30-kor irodalommal kezdik, ahol Csokonai Vitéz Mihály munkásságáról lesz szó, majd matematika órán a trigonometriáról tanulnak. Kémiából Finczinczki tanár úr a különböző kémiai reakciókat érdekes kísérleteken keresztül mutatja be. Fizikából az ütközéseket vizsgálják, történelemből pedig a trianoni békeszerződés gazdasági következményei és a bethleni konszolidáció lesz a téma – tudatták.

A Mindenki Akadémiája éjféltől látható, a magyar számítástechnika történelmével foglalkoznak. Az adást pénteken reggel 7.30-tól megismételik – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó Cikkek

  • Érden lesz otthon a DKKA

    Érden lesz otthon a DKKA

    Junior világbajnok kapust, négy új játékost és a következő szezon hazai bajnoki mérkőzéseinek helyszínét jelentette be a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia (DKKA) május 28.

  • Maszk nélkül nincs színház!

    Maszk nélkül nincs színház!

    Hogy előadásokat mikor tarthatnak, lapzártánkkor még nem lehetett tudni, de a próbákat már elkezdték a Miskolci Nemzeti Színházban.