EUR: 350,61 Ft
CHF: 331,48 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Extra

Hatalmas károkat okoznak az álhírek

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője háromrészes cikksorozatban árul el minden fontos információt a koronavírusról a Lokálnak. A fertőző betegségek szakértője ezúttal a tévhiteket, álhíreket tisztázta lapunknak.

A koronavírussal kapcsolatban számos álhír, tévhit látott napvilágot, melyek sok esetben beláthatatlan károkat okoznak. Az Egyesült Királyságban például több adótornyot is felgyújtottak az új generációs mobilhálózat ellenzői. Szerintük ugyanis a Vuhanban elsőként bevezetett 5G-technológia aktiválta a koronavírust. De van olyan olasz ismeretterjesztő film is, ami azt próbálja meg bizonyítani, hogy öt évvel ezelőtt Kínában olyan kísérleteket végeztek denevéreken, ami végül a koronavírus elterjedését eredményezte.


– Ez utóbbi videó annyira logikusan, visszakövethetően magyarázza el a „történteket”, hogy bevallom, még én is majdnem elhittem – mondta a Lokálnak Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője, aki megcáfolta a legnagyobb tévhiteket.

Nem csak az időseknek kell otthon maradni


A vírust korosztálytól függetlenül bárki elkaphatja, és bárki továbbadhatja. Ezért fontos betartani a kijárási korlátozás szabályait. –Nemcsak attól kell félni, hogy elkapom a betegséget, hanem attól is, hogy továbbadom. Hisz sokaknál semmilyen vagy csak nagyon enyhe tünetek jelentkeznek, de az átadásnak ettől még semmilyen akadálya nincsen. Ki kell bírni ezt a néhány hetet-hónapot, maradjunk otthon! – kérte Szlávik.

Nem, a szoli nem segít

Miután a vírus megjelent Magyarországon, többen elkezdtek szoláriumba járni, hisz úgy gondolták: a magas hőmérséklet megöli a bacikat. – A Távol-Keleten, Indiában, és például Brazíliában is terjed a vírus, pedig ott most nyár van. Vagyis a meleg közel sem garancia a biztonságra. Esetleg az erős napsugárzás képes valamelyest a fertőzés terjedését lelassítani, de ettől sem szabad sokat várni – jelentette ki az osztályvezető.

Az ibuprofen nem súlyosbítja a tüneteket

A közösségi médiában olyan hírek jelentek meg, melyek szerint a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például az ibuprofen, súlyosbíthatják a Covid-19 tüneteit. – Nincs arra bizonyíték, hogy összefüggés állna fenn az ibuprofen és a koronavírus súlyosbodása között. A gyógyszerek hatékonysága egyénfüggő, kinek melyik fájdalomcsillapító, lázcsillapító vált be. Azt javaslom, hogy mindenki a megszokott gyógyszereit szedje, abból baj nem lehet – szögezte le az infektológus.

Az egészséges életmód önmagában nem véd

– A cink, C-és D-vitamin hasznos az immunrendszer számára, ezek rendszeres fogyasztása valamennyire segít a fertőzés elkerülésében, de önmagában közel sem nyújt elég védelmet – árulta el Szlávik János, aki szerint a dohányosok az átlagnál jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve. – Az ő tüdejük már eleve nincs olyan jó állapotban, és ha még ezt a tüdőt szintén károsító vírust is elkapják, súlyos tünetekre számíthatnak. Most minden eddiginél fontosabb, hogy búcsút intsenek káros szenvedélyüknek – tanácsolta.

Profimedia

Kapcsolódó Cikkek