2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Életmód

Kézműves ajándékok anyák napjára

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországban kezdődött. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyjának, és vele együtt az ógörög édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték.

A 20. század elején, 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye. Jarvis a célját 1914-ben elérte, s állami ünnepé nyilvánították az USA-ban az anyák napját.


Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját. A legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az anyák napja országos bevezetésére – olvasható a wikipedia.org oldalon.

Szívek, virágok hungarocellből, papírból


Szív hungarocellből, amire ragasztani lehet – Pinterest

Horgolt szív, alatt fából faragott szív – Pinterest

 

Magyarországon május első vasárnapján tartják az édesanyák ünnepét. Idén maximum a virágos kertből lehet néhány szál szegfűvel, rózsával, orgonával kedveskedni. Azonban még mindig érdekesek lehetnek a papírból, hungarocellből és műanyagból készített szívecskék, amit bármivel lehet díszíteni: színes kartonpapírral, színes pomponnal, amit a gyermekek otthon örömmel és szívből jövő jósággal készítenek.

A kézműveskedéshez nem kell más, mint ragasztó, szív alakúra kivágott hungarocell, kartonpapír, toll, olló művirágok, dekor boltban kapható csomagolt moha, fa szívecskék pomponok, szalagok. Máris fel lehet díszíteni a szív alakúra kivágott formát. Fából is lehet szívet faragni, esetleg be lehet festeni, vagy körbe horgolni, kinek hogyan tetszik. Az elkészített, formára vágott szívet fel lehet díszíteni művirággal, ami hajtogatni is lehet, ha már előzetesen gyakorolták – olvashatók az ötletek az nlc.hu oldalon.

Ötletek anyák napjára – Pinterest

 

Szívek kartonpapírból – Pixabay

Kapcsolódó Cikkek

 • A személyes kapcsolat még nem protekció

  A személyes kapcsolat még nem protekció

  A munkaerőpiacon a személyes kapcsolatok mobilizálása nem egyenlő a protekcióval, nem egyenlő a mutyival – pedig sokan ezt gondolják. Baráth András elhelyezkedési tanácsadó segítségével összegyűjtöttük, hogyan lehet az álláskeresés során a személyes kapcsolataink kiaknázásávallehetőségekhez jutni?

 • Gyász és vigalom

  Gyász és vigalom

  Száz éve egy becstelen, aljas, velejéig igazságtalan békediktátumot írt alá két totálisan lényegtelen, jellegtelen “politikus”, Benárd Ágoston és Drasche-Lázár Alfréd.

 • Egye meg a test ragasztóját!

  Egye meg a test ragasztóját!

  A kollagén felelős azért, hogy a bőrünk ne száradjon ki, a körmeink ne törjenek le, az izmok növekedni tudjanak, és a csontok ne legyenek sérülékenyek. Gyakorlatilag ez a test ragasztója.

 • Az egészségmánia is betegség

  Az egészségmánia is betegség

  A túlzásba vitt vitaminok, táplálék-kiegészítők, a rengeteg edzés, orthorexia nervosa, ami gyakorlatilag egy evészavar-típus.