2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Belföld

Operatív törzs: Tartsák be a budapestiek a szabályokat!

Az operatív törzs arra kéri a budapestieket, hogy tartsák be a kijárási korlátozás szabályait a járvány lassítása érdekében. Müller Cecília országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy az összes megbetegedés – 744 fertőzött és 38 elhunyt – kétharmada a fővárosban és Pest megyében fordul elő. 

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa szerint a jó idő beálltával egyre többen mennek ki a szabadba, megszegve ezzel a kijárási korlátozást. Külön felszólította a budapestieket a szabályok betartására, hiszen a járvány lassítása „közös ügyünk”. Kiemelte, hogy szombatról vasárnapra duplájára nőtt a fővárosban az ilyen jellegű szabálysértések száma: aznap 614 esetben kellett intézkednie a rendőröknek. Az alezredes korábban elmondta a hétvégén Budapesten több helyszínen is csoportosultak az emberek, például a Városligetben, a Margitszigeten, a Normafánál, a belvárosban, a Király utca környékén és a Gellért térnél.


Müller Cecília országos tiszti főorvos emlékeztetett: a legtöbb megbetegedés Budapesten és Pest megyében fordul elő, vagyis az összes koronavírus-fertőzött kétharmada ebben a régióban koncentrálódik.
– Nagy a kockázata annak, hogy a fővárosban berobban a járvány – figyelmeztetett még a hétvégén a tiszti főorvos, aki arra kérte a fővárosiakat: csak halaszthatatlan okból hagyják el lakásaikat, és aki teheti, maradjon otthon. Tegnap hozzátette: az ingyenes parkolás sem jelenti a szabályok lazítását!

Hétfőn arról számolt be Müller Cecília, hogy 744-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma, újabb négy elhunyttal pedig 38-ra emelkedett a halálos áldozatok száma.


– Jó hír azonban, hogy folyamatosan növekszik a gyógyultak száma, jelenleg 67 ember hagyhatta el a kórházat. Külön örömteli, hogy két beteg ugyan még nem gyógyult, de le tudták venni őket a lélegeztetőgépről. Ez világviszonylatban is igen ritka – emelte ki a tiszti főorvos.

A szakember a hétfői tájékoztatón két közismert tévhitet is cáfolt. Sajnos eddig semmilyen tudományos bizonyíték nincs rá, hogy a jó idő beköszöntével lassulna a vírus terjedése, ahogy a szauna sem öli meg a koronavírust, hiszen ha a kórokozó már bejutott a szervezetbe, akkor nem pusztítja el a meleg.

Mint ismert, a kormány szerdán dönt a szombatig érvényben lévő kijárási korlátozások esetleges meghosszabbításáról.

Kapcsolódó Cikkek