EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Belföld

Orbán: Amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit kell létrehozni

Orbán Viktor tegnap, rendkívüli bejelentésben ismertette a gazdaságvédelmi akcióterv második ütemének legfontosabb lépéseit. Újra kapnak tizenharmadik havi nyugdíjat az idősek, és bérköltséget is átvállal a kormány, a munkahelyek megőrzése érdekében. Deák Dániel politológus szerint a legfontosabb, hogy hazánk hitelfelvétel nélkül, önerőből oldja meg a nehézségeket. 

– Az elsődleges cél, hogy amennyi munkahelyet a vírus miatt elveszítünk, annyit hozzunk létre – mondta rendkívüli bejelentésében Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn. A kormányfő beszámolt arról, hogy milyen költségvetési módosításokat, gazdasági intézkedéseket kell végrehajtani ahhoz, hogy a magyar gazdaságot átsegítsék a koronavírus-járvány okozta válságon.


A gazdaságvédelmi akcióterv három ütemben zajlik, az első ütem foglalta magában a hiteltörlesztések felfüggesztését, a munkavállalói járulékok csökkentését és a kata fizetésének időszakos elengedését. A második ütem részeként el kell térni az eredeti 2020-as költségvetéstől, annak hiányát 1 százalékról 2,7-re emelik. A három szakasz összesen a GDP 18–22 százalékát teszi ki, amibe a jegybank programjai is beletartoznak.

A második ütem főbb elemei, a munkahelymegőrzés, a munkahelyteremtés (erre 450 milliárdot szán a kormány), a kiemelt ágazatok újraindítása, a vállalatok finanszírozása kedvezményes hitelekkel (erre 2000 milliárd jut), valamint a családok és a nyugdíjasok védelme.


– Visszaépítjük a tizenharmadik havi nyugdíjat. Ezt négy részletben tesszük meg. 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti nyugdíjat fognak kapni. Ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is. Most persze a munkahelyeket kell menteni, de nem feledkezhetünk el a nyugdíjasokról sem. Nem feledkezhetünk el szüleinkről és nagyszüleinkről sem, akiket a jelenlegi helyzet leginkább fenyeget – emelte ki a miniszterelnök.

– Nehéz időket élünk, de egy magyar sincs egyedül! Sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra! – zárta mondandóját Orbán Viktor.

Az új gazdaságvédelmi akcióterv:

1. Munkahelymegőrzés céljából, rövidített munkavégzés esetén, a kormány a bérköltségek egy részét átvállalja.
2. Munkahelyteremtési céllal beruházások támogatása, 450 milliárd forint értékben.
3. A kiemelt ágazatok – turizmus, egészségipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság, logisztika, közlekedés, film és kreatív ipar – újraindítása.
4.  Magyar vállalkozások 2000 milliárd forint értékben kamat- és garancia támogatott hitelt kapnak.
5. A családok és nyugdíjasok támogatásának első lépéseként 13. havi nyugdíjat ad a kormány.

Az eddigi legfontosabb intézkedések

  • Az év végéig felfüggesztik a március 18-a előtt felvett hitelek havi törlesztőit.
  • A lejáró gyes-, gyet- és gyed-jogosultságokat meghosszabbítják a veszélyhelyzet megszűnéséig.
  • Felfüggesztik a kilakoltatásokat és az adóvégrehajtásokat.
  • Felfüggesztésre kerülnek a munkaadók járulékfizetési kötelezettségei a leginkább bajban jutott ágazatokban.
  • 81 ezer katás kisvállalkozásnak június 30-ig nem kell megfizetnie az átalányadót.

Hitelek nélkül éljük túl a válságot

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint hazánk hitel nélkül fogja megoldani a járvány okozta gazdasági válságot.

– A kormány amellett, hogy eddig sikeresen lépett fel a járvánnyal szemben, már a gazdasági hatásokkal is foglalkozott, és több olyan intézkedésről döntött, amelynek köszönhetően mérsékelni lehet a várható gazdasági visszaesést. A legfontosabb cél, hogy a járvány után rövid időn belül ugyanannyi munkahely legyen, mint a járvány előtt. Az elmúlt tíz év sikeres gazdaságpolitikájának köszönhetően Magyarország sokkal jobb esélyekkel tud megküzdeni a mostani válsággal, mint a 2008-as globális krízissel, amelynek Gyurcsány Ferenc elhibázott kormányzásának következtében már eleve legyengült állapotban futott neki. Míg tizenkét éve elsők között fordultunk segítségért az IMF-hez, most önerőből képes az ország a rendszerváltozás utáni történelem legnagyobb gazdaságélénkítő csomagját finanszírozni – mondta el lapunknak a politológus.

Nem növekszik hazánk függősége

– A gazdasági kamarák, vállalkozói szervezetek javaslatai is beépültek a gazdaság újraindítását szolgáló kormányzati lépésekbe – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tegnap, a gazdasági vezetőkkel tartott videókonferencia után. A tárcavezető szerint az új gazdaságvédelmi akcióterv a források átcsoportosításával oldja meg a munkavállalók és a vállalkozások védelmét, vagyis nem növeli hazánk függőségét.

Kapcsolódó Cikkek