EUR: 344,73 Ft
CHF: 322,30 Ft
2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Külföld

Visszaadja az örökösöknek Picasso pasztelljét a washingtoni Nemzeti Galéria

Visszaadja a Mendelssohn-Bartholdy örökösi társulásnak Pablo Picasso Női fej című pasztelljének tulajdonosi jogait a washingtoni Nemzeti Galéria – jelentette be az örökösök nevében a potsdami Moses Mendelssohn Központ, valamint a washingtoni galéria.

A Picasso kék korszakában, 1903-ban készült kép egy sötét hajú, mosolytalan nőt ábrázol. Ez egyike annak az utolsó 16 alkotásnak, amelyet Paul von Mendelssohn-Bartholdy 1934-ben, hónapokkal a nácik hatalomra kerülése után, illetve 1935-ben bekövetkezett halála előtt eladott. A kép Justin K. Thannhauser kereskedőhöz került. A központ közleménye szerint Paul von Mendelssohn-Bartholdy azért adta el a képet, mert a nácik elkezdtek gazdasági nyomást gyakorolni rá és családja többi tagjára, bevételei a korábbi töredékére csökkentek.


A Washingtoni Nemzeti Galéria közlése szerint 2001-ben adományozás révén jutott a képhez. A Mendelssohn-Bartholdy örökösi társulás ez után nyújtotta be igényét a pasztellre, mondván az csak a náci rezsim nyomásának hatására cserélt gazdát és került el a családtól.

Hosszas vizsgálat után a galéria úgy döntött, átengedi a képet az örökösöknek.

A múzeum közlése szerint azért döntött úgy, hogy átruházza a kép tulajdonjogát egy egyezség keretében, “hogy ezzel elkerülje a peres eljárások súlyos terheit”. A döntés azonban “nem jelenti a hivatkozott igények megalapozottságának vagy érvényességének elismerését”.

Kapcsolódó Cikkek