2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Életmód

Amikor az önletrajz nem elég meggyőző

Bosszantó és bizonytalanságot szülő állapot, amikor mindenben megfelelünk az álláshirdetésben elvártaknak, és miután elküldtük az önéletrajzot, még csak egy sablonválaszt sem kapunk, hogy már betöltötték az állást. Mi lehet ennek az oka?

– Mielőtt teljesen kiábrándulunk az álláskeresésből, nézzük a teljes képet – javasolja Baráth András elhelyezkedési tanácsadó, a Gerilla Önéletrajz Műhely kitalálója. – A leggyakoribb ok, ami miatt nincs visszajelzés az, hogy a pályázat elkeveredett, spamba ment, tehát nem ért célba vagy nem jutott el az illetékesig. Sovány vigasz, de gyakori, hogy egy-egy meghirdetett pozícióra több ezer jelentkezés is érkezik. Ezek mindegyikét végig kell olvasni, szelektálni, és mérlegelni, hogy behívják-e jelöltet vagy sem. A harmadik ok pedig, hogy silány minőségű önéletrajzokkal pályázunk. Sokan többoldalas, sablonönéletrajzokat küldenek be, pedig legfeljebb kétoldalas bőven elegendő lenne. (A curriculum vitae pontos jelentése is az, hogy életpálya futtában – a szerk.) És akkor a tartalmi részről még nem is beszéltünk – osztotta meg tapasztalatait a szakember. Hozzátette: a legtöbb önéletrajz nem elég meggyőző. Nem lehet eldönteni belőle, hogy valaki alkalmas lehet-e egy állásra vagy sem, érdemes-e behívni vagy sem. Éppen ezért nem érdemes sablonokkal „megúszni” az önéletrajz írását, hiszen magunkról hitelesen csakis mi tudunk információt adni. Erre pedig átgondoltan időt kell fordítani, és ha nem megy egyedül, akkor érdemes a szakemberektől személyes tanácsot kérni.


Sokan több oldalas, sablon önéletrajzokat küldenek be, pedig legfeljebb két oldalas bőven elegendő lenne (Fotó: Profimedia)

Kapcsolódó Cikkek

 • Sok cégnek bejött a távmunka, ezért marad

  Sok cégnek bejött a távmunka, ezért marad

  Óvatosan állnak hozzá a magyar cégek az irodáik újranyitásához. A vezetők többsége hosszútávon is be akarja építeni a járványhelyzet alatt bevezetett, és azóta bevált távmunka megoldásokat – derült ki a felhő alapú szolgáltatások közvetítésével foglalkozó Kvazar.

 • Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni.

 • Szerencsét hozó pilea

  Szerencsét hozó pilea

  A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea.