EUR: 349,51 Ft
CHF: 330,33 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Életmód

Apróbojtorján: énekeseknek ajánlják

 Ógörög monda szerint Mithridatesz Eupator király fedezte fel a növény gyógyhatását, latin neve is innen származik. Áltermése csúcsa horgas alakú, így könnyen beleakad az állatok bundájába, hogy azok aztán más termőhelyekre is eljuttassák. Erre utal népies neve, a “koldustetű” – írta róla a hazipatika.com.

A Wikipedia szerint maga gyógynövény (Agrimonia eupatoria) hasmenésre, gyomor- és bélhurutra, krónikus májgyulladásra antibakteriális hatása miatt alkalmas.


Több funkciós hatása van: hajtja a vizeletet, csökkenti a szomjúságot, török és szájgyulladásra, rekedtségre is nagyon jó hatással van.

Nem véletlen, hogy az operaénekesek számára ajánlják, sőt enyhíti a cigarettázás okozta rekedtséget.

Felhasználása teaként

Gyógyteáját forrázással készítik. Naponta 3-4 csésze langyos teát érdemes fogyasztani a torokbántalmakra 4-5 napon keresztül. Akik vesehomoktól szenvednek, azoknak hasznos lehet a megelőzésre, csökkenti a magas húgysavszintet. A teát reggeli étkezés előtt kell fogyasztani. Éjszakára nyugtató teaként is „működhet”.

Külsőleg borogatásra jó

Borogatásként használhatják rándulásra, ficamra, lumbágóra. Reumás panaszok esetén a fürdővízbe öntött 3-4 liter apróbojtorján tea csökkenti a fájdalmakat. Fogyasztásának káros mellékhatásait nem ismerik a kutatók – írták a hazipatika.com oldalon.

Apróbojtorján, más néven párlófű – Wikipedia

Kapcsolódó Cikkek

 • Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni.

 • Szerencsét hozó pilea

  Szerencsét hozó pilea

  A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea.

 • Japán lonc: gyógyít és díszít

  Japán lonc: gyógyít és díszít

  Az európai kertek dísze, gyönyörű szép fehér, hosszúkás, harang alakú virágzata van, mintha egy fehér hajú királylányt látnánk a kert lakói között. Amennyiben feltennének egy találós kérdést, valószínűleg, nem találnák ki azonnal, hogy milyen növényről van szó?